کد خبر: ۱۸۹۱۷۳
۱۰:۵۶ - ۱۴۰۱/۲/۲۴

نشانه افزایش حضور سهامداران حقیقی، آینده بورس و دلار + علت اقبال به دو صنعت
کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد :

نشانه افزایش حضور سهامداران حقیقی، آینده بورس و دلار + علت اقبال به دو صنعت

کارشناس بازار سرمایه با اعلام نشانه افزایش علاقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سهامداران حقیقی،محدوده حساس شاخص و دلار علت تمایل سهامداران به خرید دو صنعت،تحلیلی ازحال و آینده بورس و دلار ارایه کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، شروین شهریاری درباره آخرین شرایط بازار سهام که با بهبود شرکت های کالا محور و صادرکننده با افزایش شاخص همراه شده با انتشار متنی با عنوان "بورس آماده صعود به کانال جدید؟" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بازار سهام هفته گذشته شاهد واکنش مثبت به تصمیمات جدید دولت در حوزه یارانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها بود و با رشد ۳. ۲ و ۸. ۳درصدی شاخص کل و هم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وزن، بازدهی این دو متغیر از ابتدای سال ‌به ۱۴ و ۲۶‌درصد رسید.

اما ارزش معاملات به‌عنوان مهم‌ترین متغیر پشتیبانی‌کننده از روند صعودی، هنوز در کانال ۶‌ هزار میلیارد‌تومان پرسه می‌زند و نتوانسته وارد کانال‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بالاتر شود.

نشانه ایی از افزایش علاقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سهامداران حقیقی و محدوده حساس شاخص

بهبود عملکرد نسبی شاخص هم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وزن به شاخص‌کل ، نشان‌دهنده احیای علاقه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مندی افراد حقیقی به بازار است که جسارت بیشتری جهت انجام معاملات پر ریسک و حرکت به سمت سهام کوچک‌تر دارند. سایه حذف ارز ۴۲۰۰‌ تومانی هم بر معاملات، گسترده و گروه‌های وابسته به کالاهای اساسی، شاهد صف خرید و رشد پردامنه قیمت‌ها هستند. همزمان با افزایش انتظارات تورمی، بازار ارز نیز دچار نوسان شده است.

شاخص‌کل و دلار از منظر نموداری در محدوده حساس تکنیکی قرار دارند و تحلیلگران عبور این دو متغیر از دو کانال ۵. ۱‌میلیون واحدی و ۳۰‌ هزار‌تومانی را زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز صعود به محدوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های بالاتر ارزیابی می‌کنند.

بازدهی جالب دو صنعت و علت تمایل سهامداران به خرید + چند ریسک

بازدهی شاخص دو صنعت زراعت و نیز غذایی ( به‌ جز قند و شکر) از ابتدای سال ‌تا پایان هفته گذشته، ۳۸‌ درصد بوده که با فاصله زیادی از عملکرد شاخص در همین دوره (با ۱۴درصد) قرار گرفته و در حالی هنوز اطلاع دقیقی از نحوه قیمت‌گذاری محصولات و میزان افزایش هزینه نهاده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های تولید در دسترس نیست که سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران حقیقی با برداشت مثبت از نتایج این تحولات به خرید سهام این گروه‌ها روی آورده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.

استدلال کلی خریداران این است که اگر درآمد فروش و بهای تمام‌شده شرکت‌ها به یک میزان رشد کند، سود بنگاه‌ها، حتی با فرض ثبات حاشیه سود، جهش پیدا خواهد کرد. علاوه‌بر این موجودی انبار ارزان مواد اولیه و محصولات نیمه‌ساخته‌شده نیز عامل دیگر مساعد برای ایجاد سود غیرقابل تکرار ناشی از فروش محصولات نهایی به قیمت جدید است.

در نقطه مقابل واز منظر ریسک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های موجود می‌توان به تشدید نرخ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری محصولات بعد از اجرای آزادسازی، نظارت بر انبار شرکت‌ها و افت تقاضای مصرف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کننده اشاره کرد. علاوه‌بر این دغدغه دیگر به ارزش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری فعلی سهام اکثر شرکت‌های این صنعت مرتبط است که با نسبت‌های نامتعارف و در سطح چند برابری نسبت به کل درآمد فروش معامله می‌شوند که از انتظارات بالا نسبت به چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز آتی رشد سودآوری حکایت می‌کند.

با عنایت به تمرکز سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران حقیقی در این سهام و رشد پردامنه قیمت‌ها این ریسک وجود دارد تا پس از فرو نشستن هیجانات، روند معکوس این سهام در صورت عدم‌ تحقق انتظارت شکل گیرد. وضعیتی که پیش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر در سقوط سهمگین سهام کوچک و زیان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گذاران خرد پس از ترکیدن حباب سال ‌۹۹ نیز تجربه شد.

تحلیلی از حال و آینده بورس و دلار با نگاهی به چین

رفتار بورس تهران در سه سال‌گذشته بیش از هر عامل دیگری با انتظارات تورمی همگرا بود و در مقاطعی که چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز تحریم‌ها و کسری‌ بودجه دولت تقویت شده، قیمت سهام در مسیر صعودی حرکت کرده و هر زمان هم چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز احتمال به سرانجام رسیدن مذاکرات با اتکای کمتر تامین کسری‌بودجه به استقراض از بانک مرکزی پررنگ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌تر بوده، شاخص بورس هم سر به زیر حرکت کرده است.

دو نمونه از آخرین دوره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های رفتار این‌چنینی یکی مربوط به پاییز تا نیمه زمستان گذشته است که با تقویت احتمال توافق و نیز سیاست‌های انقباضی، بازار سهام در مسیر اصلاح قرار گرفت. در مورد دوم با به درازا کشیدن مذاکرات از یک‌سو و پیگیری سیاست نسبتا انبساطی پولی در قالب تزریق پایه پولی به شبکه بانکی، شاخص‌کل حدود ۳۰‌ درصد از کف بهمن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ افزایش یافت. نرخ دلار هم رفتار مشابهی بروز داده و هفته گذشته همگام با تاثیر دو عامل فوق از کانال ۲۹‌ هزار‌ تومانی  عبور کرد. 

برای جهت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌یابی مسیر آتی بورس و ارز می‌توان به تحلیل همین عوامل پرداخت. در رابطه با تحولات سیاسی به‌نظر می‌رسد با سفر نمایندگان سیاسی، همزمان با نزدیک‌شدن به نشست فصلی آژانس اتمی در‌ ماه آینده، تحرکات دیپلماتیک برای حل موضوع تشدید شده است. از منظر سیاست پولی هم نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی وجود دارد که بانک مرکزی بار دیگر فرمان را به سمت انقباض چرخانده است.

در همین راستا، حجم عملیات هفتگی خرید اوراق بدهی دولتی از بانک‌ها با ۱۰‌هزار میلیارد‌ تومان کاهش نسبت به پایان فروردین به ۸۷‌ هزار میلیارد‌ تومان رسیده است. همزمان روند کاهش نرخ سود اوراق بدهی دولتی در میانه کانال ۲۲‌ درصدی ادامه دارد.

به این ترتیب در صورتی‌که انقباض نسبی اخیر با چشم‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انداز مثبت تحولات سیاسی خارجی توام شود می‌توان انتظار توقف یا اصلاح عمومی قیمت‌ها در بازار سهام و ارز را داشت. در نقطه مقابل، تداوم وضعیت مبهم رفع تحریم‌ها با پیگیری سیاست انبساط پولی، ظرفیت افزایش انتظارات تورمی و پشتیبانی از موج صعودی قیمت در دارایی‌ها را دربر دارد.

بازارهای جهانی با آثار منفی شوک ناشی از رویکرد انقباضی فدرال‌رزرو آمریکا دست و پنجه نرم می‌کنند و بانک مرکزی چین هم به معرکه وارد شده و با کاهش روزانه ارزش یوآن در برابر دلار و افت حدود ۶‌ درصدی، نرخ یوآن را به کف ۱۸‌ماه گذشته رساند. این در حالی است که به لحاظ ذخایر بین‌المللی و امکان دفاع از یوآن این امکان وجود داشت که از این اقدام اجتناب شود.

به این ترتیب تصمیم سیاستی چین باید در راستای برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی برای مقابله با آثار منفی رشد ارزش جهانی دلار از جمله حفظ قدرت رقابتی صادرکنندگان تفسیر شد. همزمان آخرین آمار مربوط به تراز تجاری چین در چهار‌ ماه اول سال ‌۲۰۲۲ حاکی از آن است که تقریبا کل رشد اقتصادی اژدهای‌زرد مرهون خالص صادرات در این دوره است.

این تحولات از این جهت برای بازارهای جهانی حائز اهمیت است که کاهش ارزش یوآن به‌طور تاریخی با تضعیف قدرت نسبی بزرگ‌ترین وارد کننده مواد خام و انرژی در جهان مصادف شده و در مجموع تاثیر منفی بر قیمت کامودیتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها داشت. وضعیتی که در ترکیب با شرایط انقباضی دلار، ریسک رکود در اقتصاد جهانی را پر رنگ می‌کند که تبعات آن در صورت تحقق می‌تواند برای بورس‌های کامودیتی‌ محور از جمله بازار سهام ایران نیز نامطلوب تلقی شود.

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ