حذف ۴ صفر از پول ملی جدی شد/ مزایا و معایب / هر تومان = صد ریال جدید
در پی بررسی کمیسیون اقتصادی هیأت دولت از پیشنهادات بانک مرکزی، اصلاح نظام پولی و حذف ۴ صفر و تعریف واحد جدید وارد مرحله جدی تر و هر تومان معادل صد ریال برآورد شد .

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت اعلام کرد، با پیشنهاد بانک مرکزی طرح اصلاح نظام پولی در قالب حذف چهار صفر از واحد پولی کنونی و تعریف واحد جدید و بازنگری در اقطاع اسکناس و مسکوک در دستور کار دولت قرار گرفته است.

براساس این طرح که درحال بررسی کمیسیون اقتصادی هیأت دولت است، واحد پول جدید تحت عنوان تومان تعریف می‌شود که هر تومان معادل ده هزار ریال فعلی و یکصد ریال جدید خواهد بود و طول دوره گذار از ریال به تومان، 24 ماه پیشنهاد شده و اسکناس‌ها و سکه‌های قدیمی جمع‌آوری و جایگزین می‌شوند.

از تاریخ رواج قانونی تومان در کلیه قوانین خاص و عام، تومان جایگزین ریال به عنوان واحد رسمی خواهد شد. همچنین مبالغ مندرج در کلیه تعهدات و اسناد و دفاتر و قراردادها از تاریخ رواج قانونی تومان باید به این پول تقویم و ثبت و مطالبه شود و هرجا که در تعهدات و اسناد و دفاتر تجاری و قراردادها تا قبل از تاریخ رواج تومان از واحد ریال استفاده شده است، تقویم این مبالغ براساس نرخ برابری به تومان الزامی خواهد بود.

چگونگی عملیات حسابداری، مالی، مالیاتی، محاسباتی، آماری، تهیه و تنظیم صورت‌های مالی، داده‌های تاریخی، ثبت اطلاعات، اصلاح دفاتر و حساب‌ها و گرد کردن اعداد در دستگاه‌های اجرایی و همچنین توسط اشخاص حقیقی و حقوقی که طبق مقررات قانونی مربوط مکلف به نگهداری دفاتر تجاری می‌باشند در فرآیند تغییر واحد پول قانونی بر طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون مشترکا توسط وزارت اقتصاد و بانک مرکزی تهیه و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

مزایا و معایب حذف 4 صفر

وجود تورم مزمن و کاهش قدرت خرید واحد پول ملی مشکلاتی از قبیل افزایش قابل توجه حجم اسکناس در گردش، استفاده از ارقام بزرگ در مبادلات ساده روزمره و مسائل محاسباتی ناشی از آن،‌ خارج شدن مسکوکات از چرخه مبادلات اقتصادی، افت حیثیت ظاهری پول ملی در مقایسه با سایر اسعار بین‌المللی، عدم کاربرد اضعاف پول ملی (دینار) و نیز عدم استفاده از نام واحد پول رسمی (ریال) و جایگزینی آن با واژه غیررسمی تومان را به دنبال داشته است.

علاوه‌براین، افزایش استهلاک اسکناس به دلیل نگهداری آن در حجم زیاد، هزینه فراوان چاپ و امحای اسکناس و همچنین استهلاک دستگاه‌های خودپرداز و پول‌شمار از دیگر پیامدهای منفی کاهش ارزش واحد پول ملی به حساب می‌آید.

با اجرای طرح حذف 4 صفر از پول ملی ضمن تسهیل و بازیابی نقش ابزارهای پرداخت نقد در تبادلات پولی داخلی و کاهش هزینه‌های چاپ و نشر اسکناس و مسکوک، کارآمدی نظام پولی جدید طی سال‌های آتی استمرار یافته و نرخ برابری واحد پول ملی با ارزهای جهان در کوتاه‌مدت آثار روانی مثبتی به همراه خواهد داشت.

انتهای پیام