کد خبر: ۱۲۲۷۹
۰:۰ - ۱۳۹۴/۲/۲۱

تحلیل صورت های مالی
توسط یک شرکت مشاور سرمایه گذاری بررسی شد:

تحلیل صورت های مالی "شغدیر" و قیمت مناسب هر سهم

همزمان با برگزاری جلسه معارفه پتروشیمی غدیر با احتمال عرضه اولیه درچهارشنبه،یک شرکت مشاور سرمایه گذاری با تحلیل صورت های مالی، سود برآوردی و قیمت مناسب هر سهم "شغدیر" را اعلام کرد .

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، در پی اعلام برگزاری جلسه معارفه شرکت 130 میلیارد تومانی پتروشیمی در روز جاری (ساعت 14 در هتل سیمرغ) و احتمال عرضه اولیه 10 درصد سهام در چهارشنبه جاری (که با مخالفت های زیاد و برخی موافقت ها همراه شده)، شرکت مشاور سرمایه گذاری ابن سینا مدبر( اماکو) اقدام به تحلیل این شرکت فرابورسی کرد.

بدیهی است این تحلیل و نظرات اعلامی مربوط به این شرکت مشاور سرمایه گذاری بوده و انتشار آن به معنای تایید بورس پرس نبوده و مسئولان شرکت و سهامدار عمده می توانند در برابر این نظرات ، نکاتی را مطرح و توضیحاتی ارایه دهند. 

این شرکت مشاور براساس صورت های مالی میان دوره ای 93 و پیش بینی سود 94 "شغدیر "اعلام کرد این شرکت نه از منظر حمایت سهامدار عمده و نه از منظر عملیاتی و سود آوری شرایط قابل قبولی ندارد و توان سودآوری سهم کمتر از 30 درصد آن چیزی است که به عنوان بودجه سال 94 شرکت پتروشیمی غدیر در اختیار فعالان بازار سرمایه قرار گرفته است:

سابقه سهامدار عمده در حمایت از زیر مجموعه ها 
 
1. سهامدار عمده شغدیر ، شرکت تاپیکو است که سابقه مناسبی در خصوص حمایت از سهام شرکت های زیر مجموعه ندارد. در این خصوص عملکرد نامناسب و عدم حمایت از سهام شرکت های زیرمجموعه تاپیکو باعث کاهش نقدشوندگی سهام بنیادین زیر مجموعه این شرکت شده و عملا کاهش اقبال به نمادهای بنیادین این گروه را موجب شده است.
علت این امر به دستورالعمل های داخلی و ساختار دولتی این شرکت باز می گردد. به علت وجود برخی آیین نامه ها و عدم به روز رسانی انها با توجه به شرایط روز بازار سرمایه،خرید و حمایت از سهام شرکت های زیر مجموعه شرکت تاپیکو ناممکن شده است، برای مثال برای انجام معاملات بیش از یک میلیارد تومان (برای مثال) در برخی شرکتهای سرمایه گذاری دولتی،  نیاز به کسب مجوز از هیات مدیره و یا کسب مجوز کمیسیون معاملات است که به علت زمان بر بودن، عملاا امکان خرید سهام در یک روز مشخص وجود ندارد.
 
رشد 700 درصدی سود؟!!!
 
2. سود سال 93 شغدیر، تنها 41 ریال برآورد شده ( که البته در ادامه خواهیم دید که  برآورد آن نیز زیر سوال است) و برای سال 94 این سود 700 درصد افزایش یافته و به 312 ریال رسیده است! جدای از اینکه مفروضات این سود را جداگانه مورد بررسی قرار خواهیم داد، باید عنوان کنیم در صنعت پتروشیمی اتفاق خاصی رخ نداده که شرکتی بتواند در سال 94 نسبت به سال 93 چنین رشد سودی را تجربه کند.
قیمت محصولات پتروشیمی با افت مواجه شده و همانطور که در ادامه بدان اشاره خواهیم کرد، مفروضات صورتهای مالی پتروشیمی غدیر با شرایط روز تفاوتهای قابل ملاحظه ای دارد. به نظر می رسد این صورتهای مالی چند ماه پیش و با مفروضات قیمتی غیر از وضعیت فعلی تهیه شده و مفروضات بسیار خوش بینانه به نظر می رسد.
 
انحرافات زیاد در مفروضات فروش و تولید
 
3. مفروضات در نظر گرفته شده برای فروش و تولید دارای انحرافات قابل توجهی با شرایط واقعی است که البته حسابرس به یکی دو مورد آن اشاره کرده اما تعداد انجرافات بیش از مقدار فعلی است.
سرفصل فروش برای سال 94 حدود 21 درصد افزایش یافته و فروش شرکت در سال  گذشته حدود 283 میلیارد تومان و برای سال جاری حدود 342 میلیارد تومان برآورد شده است. فروش شرکت در سالهای 91 و 92  به ترتیب 240 و 220 میلیارد تومان بوده است.
نرخ PVC صادراتی شرکت که  تناژ آن حدود 51000 تن است و 25 درصد از سبد محصولات شرکت را تشکیل می دهد، بیش از 897 دلار برای هر تن در نظر گرفته شده است . این درحالی است که قیمت PVC صادراتی ایران حدود 25-27 دلار کمتر از نرخ اعلامی شرکت است .
همچنین نرخ تسعیر ارز حدود 3200 دلار در نظر گرفته شده که حدود 3-4 درصد با نرخ روز فاصله دارد. در صورتیکه نرخ تسعیر ارز را 3300 تومان قرار دهیم، فروش صادراتی شرکت به 146 میلیارد تومان می رسد که با مبلغ فروش اعلامی شرکت برابر است . این درحالی است که فرض کنیم شرکت ارز خود را با نرخ آزاد به فروش می رساند.
 
فروش داخلی نیز با مبنا قرار دادن آخرین قیمت های اعلامی بورس کالا ، قابل قبول و واقع بینانه درنظر گرفته شده اما فرضیه اصلی فروش که باعث خوش بینانه در نظر گرفتن سود سال 94 شده ، دو برابر کردن مقدار و تناژ فروش صادراتی است که توضیحی درباره آن داده نشده است.
سود ناخالص شرکت نسبت به سال 93 حدود 152 درصد رشد نشان می دهد.  از سود ناخالص 560 میلیارد ریالی شغدیر در بودجه 94، حدود 50 درصد (معادل 267 میلیارد ریال) متعلق به فروش صادراتی بوده که این مقدار 160 درصد رشد نسبت به فروش صادراتی سال گذشته ( معادل 100 میلیارد ریال) نشان می دهد.
به نظر می رسد این فرضیه بسیار خوش بینانه در نظر گرفته شده و افزایش 160 میلیارد ریالی سود ناخالص در بودجه 94 ناشی از افزایش تناژ فروش صادراتی PVC نسبت به سال گذشته، 123 ریال به سود هر سهم سال 94  اضافه کرده است. بنابراین در صورتیکه تناژ صادراتی را معادل سال قبل در نظر بگیریم، سود شرکت 123 ریال کاهش می یابد و 321 ریال سود اعلامی سال جاری براساس این محاسبات به  189 ریال می رسد.
 
مفروضات غیر واقعی در محاسبه بهای تمام شده
 
4. در محاسبه بهای تمام شده برای سال 94 نیز مفروضات غیر واقعی به چشم می خورد. مواد اولیه اصلی شرکت اتیلن و کلر است. در محاسبات مربوط به خرید طی دوره برای سال 94، قیمت کلر برای هرتن 4400000 ریال و قیمت هر تن اتیلن 22500000 ریال در نظر گرفته شده که هر دو قیمت پایین تر از قیمت های فعلی بازار است.
قیمت کلر در بازارهای جهانی در محدوده 165 - 175 نوسان دارد که با در نظر گرفتن قیمت ارز آزاد، قیمت خرید کلر 5600000 و با در نظر گرفتن ارز مبادلاتی 48400000 ریال قیمت هر تن دلار بدست خواهد آمد. در بهترین حالت قیمت کلر در بودجه حدود 10 درصد بالاتر از رقم اعلامی شرکت خواهد بود. بنابراین باید حدود 3.3 میلیارد تومان دیگر تنها بابت ما به التفاوت خرید کلر باید به بهای تمام شده شرکت اضافه کنیم. 
قیمت خرید اتیلن نیز بسیار پایین و خوش بینانه در نظر گرفته شده است. قیمت اتیلن صادراتی  نیز در محدوده 1050 دلار برای هر تن در نوسان بوده در صورتیکه ارز مبادلاتی را هم برای خرید در نظر بگیریم اختلاف قیمت قابل توجهی در خصوص خرید اتیلن نسبت به قیمت اتیلن صادراتی خواهیم داشت. قیمت داخلی اتیلن نیز در محدوده 2650000 - 2750000 ریال برای هر تن در نوسان است که در خوشبینانه ترین حالت حدود 20 درصد با نرخ های خرید "شغدیر" در بودجه 94 اختلاف دارد.
در صورتیکه این نرخ را به بهای خرید اتیلن اضافه کنیم حدود 25 میلیارد تومان دیگر به هزینه خرید 132 میلیارد تومانی اتیلن در بودجه 94 اضافه خواهد شد. بنابراین حدود 29 میلیارد تومان دیگر باید به بهای تمام شده شغدیر اضافه کنیم. با اضافه کردن این مبلغ چیزی از سود 312 ریالی شغدیر باقی نمی ماند! در محاسبات فوق، فروش صادراتی معادل سال قبل در نظر گرفته شده و ممکن است صادرات شرکت رشد معقولی داشته باشد اما رشد در نظر گرفته شده فاقد توجیه است.
 
سود خوش بینانه 93 
 
5. سود برآوردی بودجه 93 شرکت نیز تا این لحظه خوش بینانه بوده و در 9 ماهه سال نخست تنها 17 ریال از سود خالص را پوشش داده و تنها 208 میلیارد تومان از 283 میلیارد تومان فروش بودجه را در 9 ماهه نخست پوشش داده است! شرکت عنوان نکرده حدود 84 میلیارد تومان فروش دیگر را در سه ماهه سوم ( با در نظر گرفتن افت قابل ملاحظه قیمت محصولات پتروشیمی و رکود بازار) به فروش رسانده است!
 
یک سیگنال نامناسب 
 
6. حدود 44 درصد سود خالص سال 93 ناشی از سود سپرده و در صورت های مالی سال 93 افزایش شدید هزینه ها ( در همه موارد) دیده می شود که سیگنال مناسبی برای سهم نیست.
 
سود برآوردی و قیمت مناسب برای کشف قیمت 
 
در بهترین حالت و صرفا با تکیه بر مفروضات فعلی، در خوش بینانه ترین حالت به نظر نمی رسد پتروشیمی غدیر حتی بتواند به سودی بیش از 100 ریال برای سال 94 دست یابد. این سهم تنها در صورتیکه به قیمت های بسیار کمتر از نرخ اسمی عرضه شود می تواند برای خرید جذاب باشد . در غیر این صورت تنها به محملی برای نوسانگیری و صف خرید کوتاه مدت و فروش و رها کردن سهم تبدیل خواهد شد.
بهتر است سرمایه گذاران نسبت به موارد عنوان شده توجه لازم را داشته باشند و صرف اینکه سهم عرضه اولیه است سایر سهام خود را به آتش نکشند و در صف خرید شغدیر و در هر قیمتی حاضر نشوند. 
 
انتهای پیام
 

برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ