کد خبر: ۴۲۰۷۸
۱۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱

صادرات گندم مازاد از طریق تالار صادراتی بورس کالا

صادرات گندم مازاد از طریق تالار صادراتی بورس کالا

در جلسه هفته جاری ستاد تنظیم بازار که به ریاست معاون اجرایی رئیس جمهوری برگزار شد، مقرر شد صادرات گندم مازاد از طریق تالار صادراتی بورس کالای کشور آغاز شود .

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،حسن رضایی پور کارشناس بازار کشاورزی به فارس گفت: صادرات پر حجم گندم طی سال 89 از طریق بورس کالای ایران تجربه شده و در آن زمان 990 هزار تن گندم به بازارهای جهانی صادر شد که هم بازرگانی دولتی و هم خریداران داخلی و خارجی از شیوه صادرات از بورس رضایت کامل داشتند.

وی افزود : امسال نیز قرار است گندم مازاد تولید از طریق بورس کالا صادر شود که به نظر می‌رسد با توجه به شرایط بازارهای جهانی گندم و قیمت‌های موجود، قیمت تعیین شده برای این گندم کمی پایین تر از بازار تعیین شود، تا خریداران خارجی و مصرف کنندگان داخلی گندم همگی به تالار بورس بیایند.

این معامله گر بورس کالا در پاسخ به پرسش برتری عرضه گندم صادراتی به نسبت مزایده چیست؟ گفت: بورس کالا مزایای بسیاری به نسبت مزایده دارد که از جمله ها آنها می‌توان به این موارد اشاره کرد. در ابتدای روند مزایده، مزایده گذار باید هزینه ای متحمل شود، شرکت کنندگان در مزایده نیز باید وثیقه ای به بازرگانی دولتی بسپارند که برگشت آنها بعضا با تاخیر مواجه می شود و در مجموع پروسه کاری مزایده پیچیدگی های خاص خود را دارد.

وی با تاکید بر اینکه روند عرضه محصول، آمار معاملات و همچنین امکان رقابت خریداران در تالار بورس کالا به شیوه ای شفاف صورت می گیرد، افزود: در عرضه پر حجم گندم در سال 89، شاهد رقابت خریداران در تالار بورس به دلیل رشد قیمت جهانی گندم بودیم، اما اگر آن حجم در آن زمان به مزایده، با همان نرخ روز مزایده معامله انجام می شد و خبری از کشف نرخ واقعی برای گندم ایران نبود.

مرتضی مشایخی کارشناس و فعال بازار محصولات کشاورزی نیز گفت: صادرات گندم مازاد بر مصرف از طریق بورس کالا باعث فعال شدن کارخانجات ماکارانی، نشاسته و شیرینی می‌شود که البته تعیین قیمت این گندم از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا باید قیمتی مشخص شود تا برای خریداران خارجی و مصرف کنندگان داخلی جذاب باشد.

وی با بیان اینکه باید هر چه زودتر این گندم از بورس کالا صادر شود تا دولت متحمل هزینه های انبار داری، آلودگی و تبدیل محصول به ضایعات نشود، گفت: با اعلام تولید 14 میلیون تنی گندم و خرید 11 میلیون تنی دولت از کشاورزان، به نظر می رسد حجم گندم مازاد برای صادرات حدود 3 میلیون تن باشد که می توان با برنامه ریزی و حمایت از بورس کالا این حجم را به بهترین شیوه صادر کرد.

به گفته این کارشناس، اگر روند خودکفایی گندم در کشور ادامه یابد و مازاد تولید نیز از طریق بورس کالا صادر شود، می توان گندم ایرانی را در بازارهای جهانی همچون قرقیزستان و روسیه جا انداخت تا در سال های آینده به راحتی صادرات انجام شود.

محمود حسینی پور کارشناس حوزه کشاورزی نیز گفت: تصمیم برای عرضه صادراتی گندم در بورس کالا در شرایطی است که موفقیت طرح قیمت تضمینی ذرت و جو کل کشور باعث شده تا مسوولان به فکر اجرای طرح قیمت تضمینی گندم بیافتند.

وی ادامه داد: در گذشته دولت برای خرید ذرت و جو کشاورزان از طریق خرید تضمینی دریافت می کرد که این طرح با نارضایتی هایی همراه بود، اما با اجرای طرح قیمت تضمینی در بورس کالا، همه به این نتیجه رسیدند قیمت تضمینی به مراتب کارایی بالاتر از خرید تضمینی دارد و با اجرای آن منافع دولت و کشاورزان تامین می شود.

حسینی پور افزود: در طرح قیمت تضمینی، کشاورز محصول را در بورس کالا فروخته و مابه التفاوت را از دولت دریافت می کند که با اجرای این طرح سهمی که باید دولت پرداخت کند به یک سوم کاهش پیدا کرد و کشاورزان نیز سریع تر به پول رسیدند.

وی تصریح کرد: به منظور آمادگی بورس کالا برای اجرای طرح قیمت تضمینی گندم، ابتدا عرضه های فیزیکی و در ادامه عرضه های صادراتی گندم در بورس کالا آغاز می شود، تا شاید از سال آینده طرح مهم قیمت تضمینی گندم از طریق بورس کالا اجرایی شود.

به گفته حسینی پور، اجرایی شدن طرح قیمت تضمینی برای گندم که یک کالای استراتژیک بوده و حجم بالایی معادل 14 میلیون تن دارد، دارای پیچیدگی هایی است و از این رو باید برنامه ریزی‌های لازم صورت بگیرد و تمامی ارگان ها به بورس کالا کمک کنند، تا این طرح با موفقیت انجام شود.

پیش از این علی اکبری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفته بود: با عرضه گندم در تالار بین المللی بورس کالا، کارخانه های تولید نشاسته آرد سازی و ماکارانی سازی و شیرینی سازی فعال تر می شوند و این امر در راستای حمایت از صنایع داخلی، اشتغال جوانان، ارزش افزوده تولیدات داخلی و از همه مهمتر جلوگیری از هرگونه فساد از طریق انجام مزایده مثمر ثمر خواهد بود.تابلوی بورس کالای ایران می تواند مکانیزم مناسب و شفافی برای صادرات گندم و سایر محصولات کشاورزی به کشورهای دیگر باشد.

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ