کد خبر: ۷۸۹۰۴
۲۱:۲۷ - ۱۳۹۷/۲/۷

انتقاد از زمان اعمال دلار ۴۲۰۰ تومانی+خروج ۴۱ میلیارد دلار ارز در سال ۹۶
عبده تبریزی مطرح کرد:

انتقاد از زمان اعمال دلار ۴۲۰۰ تومانی+خروج ۴۱ میلیارد دلار ارز در سال ۹۶

عضو شورای عالی بورس ضمن انتقاد از فراهم نبودن شرایط برای یکسان‌سازی نرخ ارز و بیان دلایل خرید ارز از سوی مردم گفت: به تدریج نرخ دوم ارز خود را تحمیل می‌کند و دولت مجبور به پذیرش آن خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس به نقل از فارس، حسین عبده تبریزی در نشست بررسی بحران ارزی با اشاره به استراتژی دولت برای این مساله اظهارداشت: استراتژی از شروع کار با مشکل مواجه بود و هم‌اکنون هم اگر قیمت سکه را بررسی کنید می‌بینید که بازار قیمت 4200 تومانی دلار را نپذیرفته است.

وی با طرح سوال چگونگی استراتژی قیمت‌گذاری نرخ ارز افزود: باید به گونه‌ای برای ارز رسمی نرخ‌گذاری کرد که فاصله آن با ارز بازار کم باشد و البته تعیین نرخ با فاصله کم و تعیین با فاصله زیاد هر دو نقاط قوت و ضعفی دارند اما با تعیین نرخی با فاصله زیاد از نرخ بازار و ممنوع کردن معاملات در صرافی‌ها نرخ ارز یکسان نمی‌شود.در شرایط فعلی امکان یکسان‌‌سازی نرخ ارز نیست و باید نظام دو نرخی را بپذیریم زیرا اگر نپذیریم، باز هم نرخ دوم خود را تحمیل خواهد کرد.

این کارشناس مدیریت مالی با اشاره به کاهش 19 میلیارد دلاری خالص حساب سرمایه در سال 96 گفت: تراز خالص حساب سرمایه در سال 96 منفی 19 میلیارد دلار بوده بنابراین اگر رشد 22 میلیارد دلاری ذخایر ارزی بانک‌ها را در نظر بگیریم، می‌بینیم که در مجموع حدود 41 میلیارد دلار ارز در سال 96 خارج شده است. دولت نگران این وضعیت است و یکی از دلایل اعمال سیاست‌های فعلی ارزی جلوگیری از خروج سرمایه است.

بحران بانکی و ارزی دو بحران همزاد

عبده تبریزی درخصوص دلایل و ریشه‌های بحران ارزی گفت: شوک ارزی سال‌های 73 و 74 ناشی از سوء مدیریت در کنترل بدهی‌های ارزی و نقدینگی بود و بحران سال 78 و 79 کاهش درآمدهای نفتی. دلیل بحران ارزی سال 90 و 91 تحریم‌ها و نقدینگی بود.

وی ادامه داد: اما بحران سال 96 و 97 از چند مساله تشکیل شده که یک علت آن بحران نظام بانکی است. نظام بانکی با عدم تناسب در دارایی‌ها و بدهی‌ها روبروست و این تفاوت بسیار قابل ملاحظه است به طوری که در صورت‌های مالی برخی بانک‌‌ها زیان انباشته چند هزار میلیارد تومانی ثبت شده است و این اتفاق جدیدی است که پیش از این نداشتیم.

عضو شورای عالی بورس با بیان اینکه خرید ارز از سوی مردم تنها به دلیل رشد قیمت ارز نیست، گفت: یکی از دلایل ورود مردم به بازار ارز، عدم اطمینان از سیستم بانکی است و در واقع بحران بانکی موجب روی آوردن مردم به سایر بازارها از جمله بازار ارز شده و فشار قابل ملاحظه‌ای از این ناحیه به بازار ارز وارد شده است.آثار مخرب این بحران همزاد از تک تک بحران‌ها موثر‌تر است و به شدت ذخایر بانک مرکزی را از بین می‌برد و نجات سیستم بانکی را سخت‌تر می‌کند. 

بانکی که دو برابر سرمایه زیان ثبت کرده نمی‌تواند ادامه فعالیت دهد

عبده تبریزی با بیان اینکه دولت و بانک مرکزی به تدریج نرخ ارز دوم را می‌پذیرند، تصریح کرد: به طور طبیعی سیستم ارز دونرخی برمی‌گردد و همزمان بانک مرکزی باید گام‌های مهمی در حوزه اصلاح نظام بانکی بردارد زیرا بانکی که دو برابر سرمایه زیان ثبت کرده نمی‌تواند به فعالیت ادامه دهد. اینکه چطور بحران سیستم بانکی را حل کنیم بحث دیگری است. بدون حل مسائل بانک‌ها نمی توانیم مشکل ارز را حل کنیم زیرا تا نگرانی مردم از سیستم بانکی برطرف نشود، تقاضا برای حفظ دارایی‌ها از بازار ارز خارج نخواهد شد.

نرخ‌های بالای سود سپرده دلیل اصلی بحران بانکی است

وی دلیل اصلی رشد زیان و عدم تناسب در دارایی‌ها و بدهی‌های بانکی را نرخ‌های بالای سود بانکی دانست و افزود: چطور وقتی یک بانک به عنوان مثال 5 درصد سود کرده، 20 درصد یا 25 درصد سود به سپرده‌گذار می‌دهد؟ اساسا در این شرایط نرخ سود تسهیلات به 30 درصد افزایش می‌یابد و با این نرخ‌ها تولید و سرمایه‌گذاری هیچگونه توجیه اقتصادی ندارد.اگر مدیریت، کنترل تورم و اقتصاد کلان اینقدر راحت بود دولت انگلستان نرخ سود بانکی را 20 درصد می‌گذاشت و مردم انگلیس هم پا روی پا می‌گذاشتند و کار نمی‌کردند و فقط سود می‌گرفتند. 

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ