چرا بازده سالانه بورس در دو ماه محقق می شود؟/ تحلیلی از رفتار سرمایه‌گذاران

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، ولی نادی قمی با بیان اینکه بر اساس تئوری ها، بازارهای مالی نقش اساسی در هدایت منابع مردمی به سمت تولید دارند اما در ایران عمده این نقش به بانک ها سپرده شده به سنا گفت: بانک ها بنا به دلایل متعدد مانند ترازنامه ضعیف، کفایت سرمایه پایین، روابط بین المللی محدود و سرمایه های انسانی کم آشنا با الزامات بانکداری مدرن، این نقش را به خوبی ایفا نمی کنند.

وی ادامه داد:از طرف دیگر بازار سهام نوپا است و بازار بدهی به تازگی ایجاد شده است. فقدان قوانین و مقررات مدرن و فرهنگ سهامداری ضعیف از یک طرف و عدم اعتقاد سیاست‌گذاران به توسعه نقش بازار سرمایه در اقتصاد موجب شده این بازار به رغم توان بالقوه و مناسب رشد نکند. به تبع عدم توسعه بازار سرمایه، روحیه ریسک پذیری و کارآفرینی به اندازه کافی در اقتصاد و بازارهای مالی گسترش نیافته است.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: به نظر می رسد مهمترین موضوعی که بازار سرمایه با آن مواجه است، گسترش روحیه ریسک پذیری و کارآفرینی است. فقدان این روحیه و عدم حمایت کافی از آن، مانع ظهور و بروز خلاقیت و نوآوری در این بازار شده است.اقتصاد برای دستیابی به رشد پایدار نیازمند جهش فناورانه و از الزامات این جهش، توسعه روحیه ریسک پذیری و کارآفرینی است. با این اوصاف توسعه بازار سرمایه از ضروریات فعلی اقتصاد است.

نادی قمی افزود: افزایش ضریب نفوذ این بازار مستلزم حمایت فراگیر از حقوق سهامداران و اعتباردهندگان علی الخصوص سهامداران خُرد (اقلیت) است.در کشورهایی که رژیم حقوقی قوی برای حمایت از حقوق سهامداران خُرد و اعتباردهندگان وجود دارد، بازار سرمایه قوی تر و فراگیرتر، شرکت ها بزرگ‌تر، عرضه های اولیه بیشتر و تفکیک مدیریت از مالکیت مناسب تر اتفاق می افتد. در صورتی که حمایت های قانونی از سرمایه‌گذاران ضعیف باشد، اثر بحران های مالی عمیق تر و وسیع تر و نیز توزیع بازده بازار سهام غیرمعمولی و ناهمگن و وابسته به تلاطم در سایر بازارها خواهد بود.

وی گفت: بازده سالانه بازار سهام صرفا طی یکی دو ماه محقق می شود و بقیه اوقات سال نوسانی ندارد. بخشی از این موضوع به فقدان قوانین مدرن بر می گردد و بخشی دیگر به شفافیت مالی و عملیاتی شرکت ها و نظام انتخاب مدیران مربوط می شود.مدیران اغلب بنگاه های اقتصادی بزرگ پذیرفته شده در بورس و فرابورس نه لزوما بر مبنای کارآمدی بلکه بر اساس ارتباطات سیاسی انتخاب می شوند و این بنگاه های اقتصادی به جای تمرکز بر روی نقاط ضعف و  قوت شرکت متبوع در پی گرفتن امتیاز از دولت هستند و در شرایط تحریم فعلی برنامه مدونی برای آینده ندارند.

مدیرعامل تامین سرمایه نوین ادامه داد: مدیریت بهای تمام شده تولید، جذب فناوری های جدید و افزایش توان تولید( فروش) از طریق ورود به بازارهای جدید لزوما در اولویت شرکت قرار ندارد و کمتر در جلسات هیات مدیره مورد بحث قرار می گیرد. شفافیت عملیاتی و مالی کمتر مورد توجه قرار می گیرد و گزارش های تفسیری مدیریت کمتر آگاه کننده است.

نادی قمی گفت: با این اوصاف به رغم وضعیت سودآوری نسبتا مناسب شرکت‌ها در سال جاری و گزارش های نسبتا خوب فصل سوم، دغدغه های مشارکت کنندگان بازار نسبت به اوضاع احوال سیاسی و وضعیت اقتصادی و بودجه ای، آنان را محتاط کرده است.البته رفتار سرمایه‌گذاران در بازار سهام لزوما عقلایی نبوده و خطاهای رفتاری در شکل گیری وضعیت بازار نقش پررنگ تری دارد. بنابراین سرمایه گذاران به شرایط فعلی بازار خواه منفی یا مثبت واکنش بیشتری نشان می دهند تا اینکه یک رخداد با اهمیت جریان بازار را عوض کند. در هر حال عملکرد بازار سهام در بلندمدت تحت تاثیر خطاهای رفتای و باورهای غلط قرار نمی گیرد.

انتهای پیام