ثبت وسیع زلزله بزرگ کرمانشاه و احتمال زیاد فروریزش سازه‌ها در پس‌لرزه‌ها

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس،فرزانگان کنترل و نگهداری دستگاه‌های شتاب‌نگاری را از ماموریت‌های این شبکه دانست و به ایسنا گفت: در پیرامون منطقه زلزله‌زده استان کرمانشاه دستگاه‌های شتاب‌نگار زیادی نصب شده، ولی از آن‌جایی که این زمین‌لرزه جزو زلزله‌های بزرگی بوده، تعداد زیادی از دستگاه‌های شتاب نگاری نصب شده این زلزله را ثبت کرده‌اند.

وی با اشاره به عدم برقراری ارتباط این شبکه با دستگاه‌های سرپل ذهاب، اظهار داشت: این عدم ارتباط به دلیل قطعی برق منطقه است، ولی بر اساس داده‌هایی که تاکنون به دست رسیده، بیشترین تعداد لرزه‌ها در کرند غرب گزارش شده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه این زلزله از طریق دستگاه‌های شتاب‌نگار در استان‌های ایلام، لرستان، کردستان و خوزستان نیز ثبت شده، ادامه داد: زلزله شامگاه روز یکشنبه به اندازه‌ای بزرگ بود که ایستگاه‌های شتاب‌نگاری که در فاصله دورتری از منطقه قرار داشتند، مانند ایستگاه باغ ملک استان خوزستان که بیش از 1400 کیلومتر با مرکز زمین‌لرزه فاصله داشت، آن را ثبت کرده‌اند.

فرزانگان با بیان اینکه در شهر تهران دستگاه‌های به‌روز شتاب نگاری نصب شده، افزود: این رخداد از سوی این دستگاه نیز ثبت شد ضمن آنکه در ایستگاه بجنورد استان خراسان شمالی که 1200 کیلومتر از این زمین‌لرزه فاصله داشته نیز به ثبت رسید.

وی با اشاره به ادامه پس‌لرزه‌های این زلزله،عنوان کرد: زمانی که اثرات انسانی فروکش می‌کند و مجددا سازه‌ها ساخته می‌شوند، تنها چیزی که از زمین‌لرزه‌ها برای مطالعه باقی می‌ماند، پس‌لرزه‌ها هستند که توسط دستگاه‌های شتاب‌نگار ثبت می‌شوند چراکه این اطلاعات در اختیار محققان حوزه زلزله شناسی و مهندسی زلزله برای استفاده در پروژه‌های تحقیقاتی و طراحی سازه‌های مقاوم در برابر زلزله قرار خواهند گرفت.

رییس شبکه شتاب‌نگاری با تاکید بر اینکه زمین در هنگام زلزله همانند یک آزمایشگاه طبیعی عمل می‌کند، ادامه داد: مواردی که مورد تست قرار می‌گیرند، ساخته دست بشر هستند و از تصایری که از شهر سرپل ذهاب منتشر شده، برخی از آنها در برابر زلزله مقاوم بودند و برخی دیگر عملکرد خوبی نداشتند.آنچه که رفتار زمین را در زمان زلزله نشان می‌دهد، داده‌های ثبت شده از سوی دستگاه‌های شتاب نگار است و این داده‌ها به تدریج پردازش خواهد شد و در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.

تعداد دستگاه‌های شتاب‌نگار نصب شده در منطقه زلزله‌زده

فرزانگان تعداد ایستگاه‌های شتاب‌نگار فعال در استان کرمانشاه را 28 ایستگاه عنوان کرد و گفت: از زمان فعالیت ایستگاه‌های شتاب‌نگاری، زمین‌لرزه استان کرمانشاه تنها زلزله‌ای بوده که به این وسعت به ثبت رسیده است.از آنجایی که مقیاس اندازه‌گیری زمین‌لرزه‌ها لگاریتمی است، هر افزایش عدد در بزرگا 10 برابر عدد قبلی است، از این رو یک زمین‌لرزه به بزرگای 7 خیلی بزرگتر از زلزله 6 است، ضمن اینکه هر چه عمق زلزله کمتر باشد، شعاع دریافت‌پذیری آن نیز بیشتر خواهد شد.

ادامه پس لرزه‌ها در کرمانشاه

وی به وضعیت پس‌لرزه‌های این زلزله اشاره کرد و گفت: بعد از رخداد لرزه‌ای در کرمانشاه انتظار داریم که تا مدت‌ها پس لرزه‌هایی در این منطقه به ثبت برسد.طبیعت پس لرزه‌ها به گونه‌ای است که در روزهای ابتدایی پس از رخداد اصلی زلزله تعداد و بزرگای پس لرزه‌ها زیاد و فاصله میان هر پس‌لرزه کم است و هرچه از زمان رخداد زلزله اصلی دورتر می‌شویم، برزگای پس لرزه‌ها کاهش می‌یابد.

این محقق حوزه لرزه‌نگاری با تاکید بر اینکه نمی‌توان زمان دقیقی برای پایان پس لرزه‌ها اعلام کرد، ادامه داد: به عنوان مثال بعد از زلزله بم پس‌لرزه‌ها تا مدت‌ها ادامه داشت، به گونه‌ای که تاکنون به وضعیت ثابت و پایدار قبل از رویداد زلزله سال 82 برنگشته است.این پدیده در ورزقان نیز قابل مشاهده است، به نظر می‌رسد پس لرزه‌ها در منطقه ادامه خواهد داشت، ولی انتظار نداریم که پس لرزه‌هایی به بزرگای زلزله اصلی رخ دهد.

سازه‌های روی زمین و شوک‌های ناگهانی زمین

فرزانگان با اشاره به ادامه‌دار بودن پس لرزه‌ها در منطقه سرپل ذهاب و سایر شهرهای استان کرمانشاه، گفت: آنچه که در مورد پس لرزه‌ها بسیار اهمیت دارد، آن است که سازه‌هایی که تحت تاثیر شوک ناشی از رویداد زمین‌لرزه اصلی قرار گرفتند و فرو نریختند، به دلیل سست شدن ممکن است در اثر فشار پس‌لرزه‌ها فرو بریزند.

وی تاکید کرد: از این رو ساکنان مناطق زلزله‌زده باید توجه داشته باشند اگر سازه‌های آنها بر اثر زلزله اصلی آسیب‌دیده ولی فرو نریخته، احتمال فروریزش آنها در پس لرزه‌های این زلزله وجود دارد، از این رو باید از تردد در ساختمان‌های آسیب دیده خودداری کنند.

دلایل عدم تعیین گسل مسبب زلزله کرمانشاه

رییس شبکه شتاب‌نگاری با بیان اینکه در حال حاضر به راحتی نمی‌توان در خصوص گسل مسبب این زلزله اظهار نظر کرد، تصریح کرد: منطقه‌ای که زلزله در آن رخ داده‌، منطقه‌ای است که در آن گسل‌هایی وجود دارد که نقش مهمی در ساخت فلات ایران داشتند ولی برای اینکه بتوان گسل مسبب این زلزله را معرفی کرد، نیازمند مطالعات بیشتر بر روی پس لرزه‌ها و داده‌های به دست آمده از این رخداد لرزه‌ای هستیم.

فرزانگان با تاکید بر اینکه توصیف این رویداد تاکنون بر اساس شواهد بوده، ادامه داد: نقشه‌ها و کانون زلزله توسط مراکز تحقیقاتی داخلی و آژانس‌های بین‌المللی تدوین شده ولی اگر بخواهیم به صورت وضعی گسل مسبب را معرفی کنیم، نیاز به مطالعات میدانی، پردازش تصاویر ماهواره‌ای، داده‌های شتاب‌نگاری و همچنین داده‌های به دست آمده از پس لرزه‌ها است.

انتهای پیام