FATF ایران را برای ۴ ماه دیگر از فهرست سیاه دور نگه داشت / ۹ اقدام و انتظارات

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، کارگروه ویژه اقدام مالی معروف به FATF که یکی از نهادهای نظارت بر برجام بوده و وظیفه بررسی‌ وضعیت قوانین مبارزه با پول‌شویی در بازارهای مختلف مالی جهان را دارد، در تصمیمی جدید 4 ماه دیگر ایران را از خارج فهرست سیاه نگه داشت و تعلیق اقدامات تقابلی را تمدید کرد.

این تصمیم در پی مصوبه 20 خرداد مجلس مبنی بر مسکوت ماندن دو ماهه بررسی الحاق ایران به FATF گرفته شده تا نتیجه مذاکرات ایران با اروپا مشخص شود.

ایران برای اولین بار از سال 2009 ، وارد این فهرست سیاه شد و در کنار کره شمالی قرار گرفت اما پس از تصویب قانون "مبارزه با تامین مالی تروریسم" در بهمن 94 توسط مجلس، FATF در تیر 95 اقدام به تعلیق درخواست اقدامات مقابله ای علیه ایران کرد. 

براساس این گزارش، FATF در بیانیه ایی به 37 عضو و دیگر کشورهای جهان پیشنهاد داده به توصیه به موسسات مالی خود نسبت به هوشیاری در روابط و مبادلات با ایران ادامه دهند.

متن کامل بیانیه گروه ویژه اقدام مالی به شرح زیر است:  

در سال 2016 کارگروه اقدام مالی از تصویب و تعهد سیاسی سطح بالای ایران به یک برنامه اقدام برای رفع کمبودهای مربوط به مبارزه با پولشویی و مقابله با حمایت از تروریسم و همچنین تصمیم این کشور برای دریافت کمک‌های فنی برای اجرای این برنامه اقدام، استقبال کرد. با توجه به این تعهد سیاسی ایران و قدامات مرتبطی که این کشور به کار گرفته است، کارگروه اقدام مالی در فوریه 2018 تصمیم به ادامه تعلیق اقدامات تقابلی گرفت.  

از نوامبر 2017، ایران اقدام به ایجاد یک نظام اعلام نقدینگی کرده و پیش‌نویس برخی اصلاحات در قوانین مربوط به مبارزه با پولشویی و مقابله با حمایت از تروریسم را ارائه کرده است. با وجود این، برنامه اقدام ایران اکنون در حالی منقضی شده که اکثر موارد مربوط به اقدامات این کشور کامل نشده‌اند.

ایران باید با انجام اقدامات مختلف اعم از موارد ذیل، سایر موارد را به طور کامل رفع کند:

1) اقدام مناسب برای اعلام تأمین مالی تروریسم به عنوان جرم از جمله با رفع معافیت از گروه‌هایی که برای پایان دادن به اشغال خارجی، استعمار و نژادپرستی تلاش می‌کنند

2) شناسایی دارایی‌های تروریستی و مصادره آنها، همگام با قطعنامه‌های مرتبط شورای امنیت سازمان ملل متحد

3) تضمین وجود یک نظام مناسب و قابل اجرا در زمینه هوشیاری مشتری

4) ضمانت استقلال کامل واحد اطلاعات مالی و ملزم کردن نهادها به تحویل 'گزارش مبادلات مشکوک&#39

5) مشخص کردن نحوه شناسایی و مجوزدهی برای پول‌های بدون مجوز توسط مسئولان

6) تصویب و اجرای معاهده‌های «پالرمو» و TF و مشخص کردن توانمندی‌ها در زمینه ارائه کمک‌های دوجانبه حقوقی

7) ضمانت اینکه نهادهای مالی تأیید می‌کنند که انتقال‌های الکترونیکی حاوی اطلاعات کامل مبدأ و ذی‌نفع است

8) به کارگیری مجازات‌های گسترده‌تر در زمینه تخلفات مربوط به پولشویی

9) ضمانت استقرار رویه‌ها و قانون‌گذاری‌های مکفی برای امکان‌پذیر کردن مصادره دارایی‌هایی با ارزش‌های متناسب.

کارگروه اقدام مالی مراتب تأسف را نسبت به عدم اقدام ایران جهت اجرای برنامه اقدام در راستای رفع کمبودهای مربوط به مبارزه با پولشویی و مقابله با حمایت از تروریسم ابراز می‌دارد. با در نظر گرفتن تلاش‌های ادامه‌دار دولت ایران برای نهایی کردن و تصویب متمم‌هایی به قوانین مبارزه با پولشویی و مقابله با حمایت از تروریسم کارگروه اقدام مالی در نشست هفته جاری تصمیم به ادامه تعلیق اقدامات تقابلی گرفت.

کارگروه اقدام مالی از ایران انتظار دارد با حرکت سریع در مسیر اصلاحی، ضمانت کند تمامی موارد باقی‌مانده در برنامه اقدام به ویژه اجرای قوانین لازم را رفع خواهد کرد.

از ایران انتظار می‌رود اصلاحات قوانین مربوط به مبارزه با پولشویی و مقابله با حمایت از تروریسم را اجرا کرده و تا اکتبر 2018، همراستا با استانداردهای FATF  معاهده‌های «پالرمو» و TF را به تصویب برساند. در غیر این صورت FATF در آن موعد درباره اقدامات مناسب و ضروری تصمیم خواهد گرفت.

ایران تا زمان تکمیل کامل برنامه اقدام، همچنان در بیانیه عمومی کارگروه اقدام مالی باقی خواهد ماند. تا زمانی که ایران اقدامات لازم برای رفع کمبودهای شناسایی شده در برنامه اقدام را انجام نداده، کارگروه اقدام مالی نسبت به ریسک ناشی از حمایت مالی از تروریسم از داخل ایران و تهدیدی که برای سیستم مالی بین‌المللی ایجاد می‌کند، نگران خواهد بود.

به همین جهت، کارگروه اقدام مالی، از اعضای خود می‌خواهد و به تمام دیگر کشورها توصیه می‌کند که همچنان به موسسات مالی خود پیشنهاد کنند که در رابطه و مبادله با افراد حقیقی و حقوقی در ایران، بر اساس توصیه شماره 19 کارگروه اقدام مالی، هوشیاری لازم را به خرج دهند.»

انتهای پیام