دستاوردهای ۱۱ ساله بورس‌کالا در ساماندهی بازارها

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مصطفی محمد باقری با اشاره به تاریخچه و نیاز به تاسیس بورس کالا به اقتصاد آنلاین گفت: مسائل و مشکلات مربوط به بازار سنتی، وجود رانت در بازار غیررسمی در کلیه حوزه‌ها مسئولان را برآن داشت تا با هدف ساماندهی بازار در حوزه‌های مختلف شامل کشاورزی، صنعتی و پتروشیمی و غیره به فکر تشکیل بورس‌های کالایی مانند سایر کشورها باشند. شورای عالی بورس در راستای تحقق اهداف برنامه سوم و چهارم توسعه بورس فلزات را در شهریور ۸۲ و بورس کالای کشاورزی را در شهریور ۸۳ راه‌اندازی کرد.

وی اضافه کرد: بر مبنای قانون بازار اوراق بهادار و با تصویب شورای عالی بورس، شرکت بورس کالا در آذر ۸۵ با ادغام بورس فلزات و بورس کالای کشاورزی تشکیل و عملا آغاز به کار و به تدریج در کلیه حوزه‌های اصلی شامل صنعتی، پتروشیمی و مشتقات نفت و کشاورزی توسعه پیدا کرد و اقدامات توسعه‌ای بسیار زیادی در طی این مدت از سوی بورس کالا شاهد بودیم از جمله اینکه ابزارهای متنوع معاملاتی در این حوزه تعریف و با موفقیت عملیاتی شد.

این کارشناس بازار کالایی عملکرد بورس‌کالا را تاکنون مثبت ارزیابی کرد و گفت: با توجه به فراز و نشیب‌هایی که طی این سال‌ها بورس‌کالا طی و تجارب بسیار ارزنده‌ای که کسب کرده هم اکنون جزو یکی از برترین بورس‌های منطقه و به تدریج در حال تبدیل شدن به یک مرجع قیمتی قابل اتکا در حوزه‌های مختلف است.

باقری گفت: از مهمترین کارکردهای بورس‌کالا طی این سال‌ها ساماندهی بازار محصولات پتروشیمی و صنعتی و جلوگیری از رانت هایی است که قبل از تشکیل این بورس در بازار سنتی محصولات پتروشیمی و صنعتی وجود داشت. بر این اساس، بورس‌کالا با هدایت کلیه شرکت‌های تولیدکننده محصولات پتروشیمی و صنعتی و تمرکز معاملات آنها در بستر بورس‌کالا شرایط را برای تمام بازیگران این بازار یکسان کرده و هر شخص حقوقی یا حقیقی می‌تواند به این بازار ورود کرده و در رقابتی کاملا سالم و برابر مواد اولیه مورد نیاز را در چارچوب قوانین و مقررات جاری بورس خریداری کند.

وی امکان تامین مالی از طریق این بازار را از اقدامات مهم و توسعه‌ای آن دانست و افزود: تامین مالی تولیدکنندگان بزرگ و متوسط در حوزه پتروشیمی، بخش فولاد و همچنین بخش کشاورزی با استفاده از ابزار معاملاتی سلف و همچنین سلف استاندارد موازی از دیگر اقدامات مهم و توسعه‌ای بورس کالا بوده که در بستر این بورس طی این مدت عملیاتی شده است. به عنوان نمونه موفق آن می‌توان از تامین مالی صنایع بزرگ و متوسط و همچنین تامین مالی دولت جهت پرداخت وجوه گندمکاران در موعد مقرر در سال‌های اخیر نام برد.

کارشناس بورس کالایی همچنین اجرای موفق ماده ۳۳ قانون بهره‌وری بخش کشاورزی را از دیگر موفقیت‌های این بورس دانست و تصریح کرد: اجرا و عملیاتی کردن موفق و فراتر از انتظار ماده ۳۳ قانون بهره‌وری بخش کشاورزی و جانشینی قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی از دیگر اقدامات مهم بورس‌کالا در حوزه بازرگانی محصولات کشاورزی بوده است. بورس‌کالا با فراهم کردن شرایط مورد نیاز و لازم برای اجرای این قانون نقش آفرینی کرده و کالاهای موضوع این قانون به تدریج و در طی سال‌های آینده نیز اضافه خواهد شد.بار مالی بسیار زیادی که طی سال‌های گذشته بر دوش دولت بوده با اجرای موفق آن از سوی بورس‌کالا از دوش دولت بر داشته خواهد شد.

باقری توسعه بازار مشتقه را به عنوان یکی دیگر از اقدامات مهم و توسعه‌ای بورس‌کالا طی این سال‌ها مطرح کرد و گفت: در حوزه بازار مشتقه نیز بورس‌کالا با راه‌اندازی ابزارهای معاملاتی مانند معاملات آتی بر روی سکه طلا و محصول زعفران و همچنین ابزار اختیار معامله و با هدف پوشش ریسک فعالان این بازار راه‌اندازی و توسعه داده و در این حوزه نیز موفقیت‌ها و تجارب ارزنده‌ای را کسب کرده است و در حال بسط این ابزارهای معاملاتی ضمن اولویت‌بندی به سایر حوزه‌ها مخصوصا بخش کشاورزی است.

انتهای پیام