کد خبر: ۲۲۰۷۸۰
۰:۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۵

بازار سهام تایوان و ژاپن به چند دلیل بالاتر از چین و هنگ‌کنگ ایستادند
با رشد ۲۶.۷ و ۲۵ درصدی طی سال ۲۰۲۳:

بازار سهام تایوان و ژاپن به چند دلیل بالاتر از چین و هنگ‌کنگ ایستادند

بورس تایوان و ژاپن با رشد ۲۶.۷ و ۲۵ درصدی شاخص در صدر بهترین بازار سهام آسیای شرقی طی سال ۲۰۲۳ قرار گرفتند.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احتمالا اولین مطلبی که با شنیدن واژه بورس آسیای شرقی به ذهن می‌رسد، بازار سهام چین و هنگ‌کنگ باشد که بزرگ‌ ترین بورس های آسیایی و پر داد و ستد ترین بازارها محسوب می‌شوند.

بر اساس این گزارش، رشد فوق‌العاده و جذب بالای سرمایه خارجی بورس این دو کشور طی مدت‌ها، کسب جایگاه‌ سوم و چهارم بورس‌های بزرگ دنیا و سپس رکود اقتصادی، سقوط بازارها و فرار سرمایه‌گذاران این کشورها را در مرکز توجهات قرار داده است. با وجود چهره منفی این روزهای بازارهای آسیای شرقی، بورس ژاپن طی سال گذشته جزو بازارهای با بهترین عملکرد قرار گرفته بود.

چشم‌انداز مثبت این بازار سهام و میزان P/E نسبتا پایین سهام‌ با وجود رشد بیش‌ از 25 درصدی شاخص، بورس ژاپن را تبدیل به بهترین بازار سهام آسیای شرقی کرد. بورس‌های دیگر همچون سنگاپور و کره جنوبی نیز وضعیت چندان مطلوبی ندارند و رشد تایوان نیز به دنبال ریزش‌های شدید در 2022 بود.

با این وجود، قانون‌گذاران مالی کره جنوبی به دنبال اصلاح قوانین شرکتی این کشور و الگوبرداری از موفقیت بورس ژاپن هستند. این اصلاحات، امید سرمایه‌ گذاران به رشد این بازار را افزایش داد. تقلید یک کشور از سیاست‌های موفق بازارهای خارجی مشابه برای سازمان دادن به بازار و بازگشت به مدار صعودی ، راهکاری است که برای بورس تهران نیز می‌تواند موفقیت‌آمیز باشد.

سنگاپور: فروش خانه‌های خصوصی جدید سنگاپور در سال 2023 به کمترین میزان در 15 سال گذشته رسید. محدودیت‌های شدید در بازار مسکن و عملکرد ضعیف اقتصاد سنگاپور در این سال از عوامل عملکرد ضعیف این بازار بود. سنگاپور تا کنون توانسته از بدترین رکود جهانی مسکن جلوگیری کند اما صنعت املاک و مستغلات این کشور نیز در وضعیت چندان معتدلی قرار ندارد. رشد اقتصادی این کشور طی سال گذشته 1.2 درصد که بهتر از پیش‌بینی‌ های دولت این کشور بود. با این وجود این آمار نشان‌دهنده وضعیت اقتصادی نه چندان مطلوب این کشور و عدم وجود ثبات در رشد اقتصادی آن است.

شرایط اقتصاد نامطلوب این کشور در بورس آن نیز نمایان بود. سال گذشته شاخص STI بورس سنگاپور ثابت ماند و نتوانست رشدی داشته باشد اما از رکود موجود در بازارهای سهام چین و هنگ‌کنگ اجتناب کرد. روند ادامه‌دار افزایش نرخ بهره سنگاپور اثر قابل‌توجهی بر شرکت‌های حوزه املاک و مستغلات بورس این کشور داشت.

افزایش مداوم نرخ بهره منجر به افزایش هزینه‌های تامین مالی این شرکت‌ها شد و تنها سه شرکت از چهل شرکت بورسی این صنعت سود سهام بالاتری را در سه‌ماهه سوم منتشر کردند. همچنین سود اوراق قرضه به بیش ‌از 4 درصد افزایش یافت و موجب تقاضای کمتر برای سهام‌ با ریسک بیشتر شد. بورس سنگاپور از شروع سال جدید میلادی نیز سرخ‌پوش بوده و شاخص آن 3.1 درصد افت داشت.

ژاپن: بازار سهام ژاپن به‌سرعت درحال بهبود است و باتوجه به اینکه سرمایه‌گذاران جهانی همچنان به دنبال بازارهای جایگزین دومین اقتصاد بزرگ دنیا برای سرمایه‌ گذاری هستند به دنبال بازیافتن جایگاه قبلی در برابر بازار سهام چین است. فاصله بین ارزش بازاری بورس‌های چین و ژاپن تا اواخر 2023 به 2.7 هزار میلیارد دلار کاهش یافت که کمترین فاصله از ژوئیه 2020 است.

آخرین باری که ارزش بورس ژاپن بیشتر از چین بود، اوایل سال 2019 بود. باتوجه به اینکه این کشور در حال خروج از تورم منفی است، چشم‌انداز رشد بازار سهام آن نیز مثبت است. این در حالی است که چین به سرعت درحال از دست دادن جایگاه در میان سرمایه‌گذاران است.

بسیاری از سرمایه‌گذاران چینی جذب بورس ژاپن شدند و شاخص‌های این بازار را به بیشترین میزان در 34 سال گذشته رساندند. در نقطه مقابل، شاخص CSI300 بورس چین همچنان به روند نزولی ادامه می‌دهد. شاخص‌های Nikkei225 و Topix بورس ژاپن توانستند با رشد 25 درصدی طی 12 ماه گذشته، بهترین عملکرد را در سطح جهانی داشته باشند.

همچنین با وجود رشد بالا، احتمال گران شدن این بازار وجود ندارد. چرا که برای مثال شاخص‌ Topix با نسبت قیمت به درآمد 15 مرتبه معامله می‌شود که میانگین این نسبت در ده سال گذشته بوده و نسبت به میانگین جهانی ارزان محسوب می‌شود. بورس ژاپن سال جاری نیز از مجموعه‌ای از اقدامات برای جذاب‌تر کردن بازار برای سرمایه‌گذاران خرد و صندوق‌های جهانی رونمایی می‌کند. برای مثال حساب‌های پس‌انداز بازنشستگی از مالیات معاف خواهند شد.

کره جنوبی: این کشور به دنبال تکرار موفقیت ژاپن در توسعه بازار سهام با انجام اصلاحات شرکتی است. قانون‌گذاران مالی سئول به‌دنبال اجرای طرحی مشابه طرح نامگذاری و شرمندگی ژاپن هستند که در آن فهرست شرکت‌های با مدیریت ضعیف منتشر می‌شود. این کشور احتمالا از شاخص جدیدی رونمایی کند که میزان تلاش شرکت‌ها را اندازه‌گیری می‌کند.

طبق اعلام کیم جو هیون رئیس FSC از شرکت‌هایی که کمتر از ارزش دفتری معامله می‌کنند درخواست می‌شود اصلاحات شرکت‌ها را افشا کنند. پس‌ از آن تنظیم‌کنندگان فهرستی از شرکت‌هایی که اصلاح داشته یا نداشتند منتشر می‌کنند. یکی دیگر از اصلاحات بازار سهام این کشور، ممنوعیت فروش استقراضی است.

به گفته ناظران مالی کره جنوبی، فروش استقراضی غیرقانونی بیش‌ از 20 درصد از معاملات روزانه بازار سهام این کشور را شامل می‌شود. با وجود اینکه خالی‌فروشی حجم بسیار اندکی از معاملات را شامل می‌شود، سهام‌ خاصی را در بر می‌گیرد که بر قیمت نهایی آنها اثر بسزایی دارد.

عملکرد ضعیف کره جنوبی در برابر ژاپن طی سال گذشته موجب ناراحتی بسیار سرمایه‌گذاران خرد شد. شاخص بورس کره جنوبی در 12 ماه گذشته تنها 5.5 درصد رشد داشت که نسبت به رشد ژاپن به دلیل افق مثبت اقتصادی این کشور و تضعیف ین در برابر دلار غیر‌ قابل‌ قبول بود. دلیل مقایسه عملکرد بورس ژاپن و کره جنوبی این است که به دلیل ضعیف بودن حاکمیت شرکتی آسیا این دو کشور برای سالیان طولانی همچون دوقلوهایی بودند که عملکرد یکسانی داشتند. اکنون ژاپن در مسیر پیشرفت قرار گرفته درحالی‌که در کره جنوبی خانواده‌های قدرتمند همچنان مانع اصلاحات لازم می‌شوند.

تایوان: بورس تایوان سال 2023 عملکرد درخشانی به ثبت رساند و شاخص کل آن 26.7 درصد رشد داشت. ارزش بازاری این بورس نیز 416.2 میلیارد دلار افزایش داشت. این عملکرد موفق به دنبال سقوط تاریخی بورس در سال قبل‌تر با 22.4 درصد نزول بود. صنعت پیشران این بازار شرکت‌های حوزه فناوری بودند.

برای مثال ارز روز بازار شرکت TSMC تایوان که سازنده تراشه‌ بود 140 میلیارد دلار افزایش یافت و به محرک اصلی بورس تبدیل شد اما بورس تایوان سال 2024 را چندان موفقیت‌آمیز آغاز نکرد. یکی از دلایل این موضوع، امید این بازار به کاهش نرخ بهره آمریکا، تضعیف دلار و در نتیجه سرمایه‌گذاری بیشتر سرمایه‌ گذاران خارجی بود که با شروع سال جدید میلادی و تصمیمات فدرال رزرو از دست رفت.

در مجموع به نظر می‌رسد کشورهای آسیای شرقی در وضعیت چندان مطلوبی به سر نمی‌برند. صرف‌نظر از ژاپن، بورس دیگر کشورهای این ناحیه بازده چندان مثبتی نداشتند و در صورت عدم تحقق اصلاحات مورد نیاز، بازگشت به مدار رشد برای این بازارها بسیار دشوار به نظر می‌رسد.

با این وجود ژاپن به عنوان الگویی برای کره جنوبی عمل می‌کند و امیدواری‌ها برای اصلاحات عمیق بورس کره جنوبی و موفقیت این بازار در آینده بالا است.

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ