1. بورس ها
چهارشنبه, ۰۲ اسفند ۱۴۰۲ ۱۳:۱۵
زمان مطالعه: 6 دقیقه
کد خبر: 221261
دلیل حال ناخوش بورس و تبعات عدم ثبات سیاست گذاری /پیش بینی آینده کوتاه مدت
سه تحلیلگر بازار سرمایه اعلام کردند:

دلیل حال ناخوش بورس و تبعات عدم ثبات سیاست گذاری /پیش بینی آینده کوتاه مدت

سه تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به دلیل حال نامناسب بورس و تبعات عدم ثبات در سیاست گذاری، پیش بینی کردند از نیمه دوم اسفند به بعد وضعیت معاملات بهتر شود.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سه تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به دلیل حال نامناسب بورس و تبعات عدم ثبات در سیاست گذاری در گفت و گو با دنیای اقتصاد پیش بینی کردند از نیمه دوم اسفند به بعد وضعیت معاملات بهتر خواهد شد.

سلمان نصیرزاده: حال بورس مناسب نیست و علت هم مواجهه با نهاد تصمیم‌گیر و تصمیم‌سازی است که درگیر گزاره‌هایی نظیر بی‌برنامگی، شلختگی، دمدمی مزاجی، روزمرگی و به‌دور از تحلیل‌های کارشناسی و غیر‌قابل هضم شده و عدم‌پاسخگویی است. سیطره تصمیمات این نهاد بر کلیت روند بازار‌ها، فرآیند سرمایه‌گذاری و اقتصاد و... اثر مستقیم دارد و در نقطه مقابل عقلانیت قرار گرفته‌ است. پیروی از روی منطق، تحلیل داده‌های منسجم و مستند دیگر کارکرد را از دست می‌دهد.

بورس نیاز به نظم و انسجام فکری سیاست گذار دارد تا چرخ‌دنده‌های اقتصادی نرم شود، بچرخد و پویا شود. دور‌شدن از عقلانیت اکوسیستم سرمایه‌ گذاری‌ ها را به‌خطر انداخته است. نگاهی به تصمیم اخیر انتشار 280 هزار میلیارد تومانی گواهی‌ سپرده خاص 30‌ درصدی نشان می‌دهد چطور اکوسیستم مالی برهم خورده و طرفین عرضه و متقاضی را با چالش‌های جدی مواجه کرده و حتی کارکرد کوتاه‌مدت کنترل نرخ ارز هم ابتر ماند. متاسفانه اکثر صنایع تحت تاثیر این سیاست‌ها قرار گرفته‌اند و در این‌خصوص کافی است نگاهی به آمار شامخ و آمار تراز تجاری غیرنفتی انداخت.

با شرایط فعلی نمی‌توان تا پایان سال‌ انتظار خاصی داشت. زیرا هنوز رخدادهای اخیر را هضم نکرده‌ است. بازار ظرفیت های مناسبی دارد و تغییر در سیاست‌ های التهاب‌آفرین ارزی و پولی می‌تواند از مهم‌ترین عامل تغییر نگرش باشد. برگشت به عقلانیت در تغییر قوانین دست‌ و پا گیر صنایع از تغییر در عوارض صادراتی تا تغییر و تعدیل در تصمیمات محدود‌کننده سودآوری نظیر تغییر قیمت‌گذاری فرمول پالایشی‌ها و کاهش نگرانی فعالان از توقف سیاست‌ های هزینه‌زا به صنایع می‌تواند گره‌گشا باشد.

موتور محرک تورم همچنان روشن است و هم در بخش تقاضا و عرضه می‌تواند در سال‌ آینده تقویت شود که دیر یا زود بازارها را با خود همراه می‌کند. اگر نگرش‌های التهاب‌آفرین تغییر کند، بازار سرمایه را نسبت به سایر بازار‌ها برنده رالی کسب‌ بازده می کند در غیر ‌این‌صورت حرکت بورس در سال‌بعد هم تابعی از حرکت سایر بازار‌ها با عقب‌ماندگی بیشتر خواهد بود. در هر حال انتظار می‌رود قدرت بازدارندگی دولت در سال‌بعد نسبت به سال‌جاری با توجه به کاهش قدرت ابزارهای در اختیار کمتر شده و رفته‌رفته و به اجبار هم که شده دست به تعدیل در تصمیمات بزند که بسته به نوع رخدادها می‌تواند در روند آتی بازار سهام موثر واقع شود.

مهدی ساسانی: بورس به‌رغم ارزندگی‌هایی که دارد متاسفانه کماکان از نبود نقدینگی رنج می‌برد و ارزش معاملات پایین است. فروشنده‌ها با توجه به ارزندگی سهام آنچنان تمایلی برای فروش سهام در قیمت‌های پایین ندارند اما در طرف مقابل خریداران نیز عجله‌ای برای خرید سهام ندارند و این باعث‌شده معاملات کندی در بسیاری از نمادها مشاهده شود.

در روزهای گذشته صحبت‌هایی درخصوص واگذاری بلوک خودروسازها توسط دولت‌ بار دیگر شدت گرفته بود. بورس به‌دنبال این است ببیند آیا دولت قصد فروش جدی این بلوک‌ها را دارد. دو روز پیش خریداری برای خرید بلوک ایران‌ خودرو اعلام آمادگی کرده و گفته بود اگر وزارت صنعت قصد واگذاری بلوک داشته‌ باشد خریدار وجود دارد. بنابراین بخش‌خصوصی خریداران مناسبی برای این بلوک دارد.

پالایشی‌ها کماکان منتظر هستند مصوبه‌ای که باعث شد سودآوری آنها تحت‌الشعاع قرار بگیرد، لغو شود یا قرار است کماکان اجرایی شود. دیروز صحبت‌ هایی درخصوص لغو این مصوبه انجام‌ شده اما با توجه به اینکه تنها یک ماه تا پایان سال‌ باقی‌مانده، احتمال می‌رود این موضوع به سال‌ آینده موکول شود. کماکان فعالان و سرمایه‌گذاران منتظر هستند اقدامی جدی برای تزریق نقدینگی شاهد باشند تا به پشتوانه اعتمادی که ایجاد می‌شود روزهای بهتری را در تالار شیشه‌ای ببینند.

انتظار می رود از هفته آینده تقاضا بهبود یابد اما تا زمانی‌که نتواند ارزش معاملات را تا حد مطلوبی بالا ببرد، روند پایداری ندارد و شاید به‌عنوان یک مسکن موقت عمل کند.

برزو حق‌شناس: وضعیت بازار سرمایه اصلا مناسب نیست. ارزش معاملات در سطح 3.2 هزار میلیارد‌ تومان بوده که فاجعه است. با وجود محدودیت‌های ایجاد شده برای بازارگردانان و کنترل طرف عرضه که اثر موقتی داشت، دیروز آخر وقت سهم ها مجددا منفی شدند. این نشان می‌دهد طرف تقاضا ضعیف است و به‌رغم منع بازارگردانان از فروش سهام منفی می‌شوند. 

این موضوع به سیاست‌های کلان اقتصادی و عدم‌ثبات در نرخ سود بانکی برمی‌گردد. افزایش نرخ بهره یا عدم‌افزایش آن سیاستی است که در اختیار بانک‌ مرکزی است و فارغ از درست یا غلط‌ بودن آن نرخ بهره باید مشخص باشد. به ثبات در سیاست گذاری نیاز است و وقتی نیست همه بازارها مخصوصا بورس ضربه می‌خورد. 

نرخ بهره را نمی‌شود چماقی بر سر بازار نگه داشت. بازار سرمایه درگیر تبعات این بی‌ثباتی است. بعید به‌نظر می‌رسد فرزین بتواند این سیاست را ادامه بدهد و در آن موفق باشد. از نیمه دوم اسفند به بعد احتمالا وضعیت بهتر خواهد شد مخصوصا اینکه در حوزه اقدامات درون سازمانی نیز اتفاقات مثبتی مشاهده می شود.

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام

 

دیدگاه ها

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید