تحلیلی از حال و آینده بورس با معرفی بزرگترین ریسک و موانع صعود شاخص
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمد غفوری درباره اوضاع بورس در روزهای بعد از انتخابات ریاست جمهوری که بعد از دو روز جهش شاخص، امروز با نوسان منفی اندک مواجه شده به دنیای اقتصاد، اعلام کرد: آنچه مهم به نظر میرسد ترسیم چشمانداز بورس در میانمدت است. همانطور که قابل پیش بینی بود طی روزهای اخیر غلبه موج قدرتمند هیجان بر تمام عوامل اثرگذار قبلی سایه افکند و زمینه رشد دیرهنگام بازار سهام را فراهم آورد اما به نظر میرسد در حال حاضر ریسکهای موجود توجه بیشتری به خود جلب کنند.
فارغ از تحلیلهای فاندامنتال و تابلوخوانی، نگرانی از سمت و سوی انتظارات بورسی در پی تغییرات تفکرات اقتصادی جدید از مهمترین عوامل موثر بر ابهامات روند صعودی بورس در روزهای آینده است. برخی گمان میکنند به دلیل رویکرد مثبت پزشکیان نسبت به بازار سرمایه و آنچه در مناظرات انتخاباتی مطرح شد، بازار سهام میتواند شاهد بازگشت رونق باشد.
شاخص کل در روزهای اخیر بعد از روند نزولی ابتدای سال، آماده ورود به دور صعود شد و به نظر میرسد انتظارات فعلی، سکان هدایت بازارها را در دست گرفته و در روند بازارها نقش مهمی ایفا خواهد کرد اما بعد از فروکش کردن هیجانات مثبت و تعدیل انتظارات، واقعیت بورس نمایان خواهد شد.
به این ترتیب آنچه در جریان داد و ستدهای سهام در حال رخ دادن است، نمایانگر واقعیت نیست و با مشخص شدن رویکرد اقتصادی دولت جدید، رفته رفته رفتار واقعی بازار مشخص خواهد شد. با توجه به ریسکهای حاکم بر بازار فعالان بورسی معتقدند اگر سیاستگذاریهای اقتصادی آتی ادامهدهنده مسیر فعلی باشد، طبیعتا عبور بورس از وضعیت بحرانی کار سختی خواهد بود.
در دولت سیزدهم، تفکرات اقتصادی مانع از رشد بورس بود و طی این سه سال، مصوبات و دستورالعملهای گوناگون مانع از رشد شاخص کل و سبب شد سهامداران خرد و حقیقی انگیزه ورود به بازار سهام را از دست بدهند اما از ابتدای تابستان و همزمان با اوج گرفتن وعدههای انتخاباتی، موج جدیدی از امیدواری برای رونق بورس به راه افتاده است. بااینحال باید دید وعدهها چه زمانی جای خود را به عملگرایی خواهد بخشید.
دولت، بزرگترین ریسک بازار سرمایه در سالهای اخیر بوده که بورس را به یک نابازار مبدل کرده و سهمخواهی دولت از بازار سهام برای جبران کسری بودجه به یکی از معضلات جدی بورسبازان تبدیل شده است. از این منظر سیاستگذاریهای دولت میتواند ترس و تردید بورسی را افزایش دهد.
تصمیمات جزیرهای چند سال گذشته باعث بیاعتمادی سرمایهگذاران به بازار شده و به همین دلیل با حذف این ریسکر، بورس رفتار متعادلی را تجربه خواهد کرد. به نظر بسیاری از کارشناسان، مشکل فعلی بازار، کمبود نقدینگی و نبود تقاضای موثر بوده و در صورت ادامه روند خروج پول این مسئله میتواند مشکلات بیشتری را برای بازار سرمایه ایجاد کند.
تغییرات پی در پی مدیران نیز سبب بیثباتی ت شرکتها شده و در کنار عوامل گوناگون موجب سلب اعتماد در ورود پول به بازار سهام است. آزادسازی قیمتها که در مناظرات انتخاباتی مطرح شد از جمله موضوعات قابلتوجه است. افزایش نرخ دلار نیما باعث پویایی جریان داد و ستدهای سهام خواهد شد. دلار آزاد نیز نقش مهمی در روند بازار ایفا میکند. ثبات بخشیدن به نرخ دلار و نرخ بهره قدر مسلم شرایط را برای ورود پول به سمت بورس تسهیل میکند.
مباحث مرتبط با یارانه واردات نیز از جمله مسائلی است که فعالان بورسی نسبت به آینده آن حساس هستند و اخبار پیرامون این موضوع را رصد میکنند. حمایت دولت از بخش تولید و صادرات یک پیام مشخص برای فعالان اقتصادی دارد. جایی که از تولید حمایت شود، رانت به حداقل خواهد رسید و عرضه و تقاضا به شیوهای درست متعادل خواهد شد.
به بیانی سادهتر سیاستگذاران جدید نقش اصلی در وضعیت اقتصادی و عبور از بحرانهای گوناگون را ایفا میکنند. افزون بر آن مادامی که قیمت دلار آزاد کمتر از ۶۲ تا ۶۳ هزار تومان باشد انتظارات تورمی، تشکیل نخواهد شد و بورس در مدار صعود نخواهد بود.
انتهای پیام
- برچسب
- اخبار بورس
- بورس تهران
- بورس ایران
- سهام