سه گام عملی دولت برای بهبود چشمانداز نسبت به آینده بورس
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، اسفندیار شاه منصوری در خصوص چشمانداز نسبت به آینده بورس به دنیای اقتصاد، اعلام کرد: صحبتهای وزیر اقتصاد در مورد بازار سرمایه در وهله اول فعالان بورس را به آینده خوشبین کرد اما همچنان نگرانیهایی وجود دارد که دولت جدید میتواند به وعدهها جامهعمل بپوشاند.
سابقه سیاست گذارانی که سمت اجرایی داشتند، نشانداده پس از گذشت مدتی از وعدههایی که درخصوص حمایت از بازار سرمایه داده بودند در زمان اجرا فاصلهگرفتند و زیرساختهای لازم جهت حمایت و رونق بورس را بهصورت موفق پیاده نکردهاند.
اکنون فعالان چشم انتظار تصمیمات و اقدامات عملی در بدنه دولت مانند بانکمرکزی و وزارت اقتصاد درخصوص بورس هستند تا ببینند در عمل چه تصمیماتی اجرایی خواهد شد. ایجاد زیرساخت های حمایتی نیازمند اقدامات عملی و تصمیمات اثرگذار است و با ادعا، شعار و وعده مشکلی حل نخواهد شد.
در دولتهای گذشته هم شعارهایی در مورد بازار سرمایه بهعنوان بهترین محل تامین مالی پروژهها و دولت دادهشده بود و اقداماتی از قبیل انتشار اوراق هم انجام شد اما تنها هدف آنها تامین مالی جهت رفع نیازهای دولت بود و با تصمیم یکطرفه بانکمرکزی با افزایش نرخ بهره، نرخ این اوراق هم افزایش یافت و باعث شد صندوقهای درآمد ثابت متحمل زیان شوند.
همچنین زمانیکه شرایط در ابهام بهسر میبرد، فعالان اغلب منابع مالی را در اوراق بهادار با درآمد ثابت با نرخهای 30 تا 35درصد سرمایه گذاری کردند و این مسئله باعث ناکارآیی بیشتر بازار و خروج از بورس شد.
در گام اول توصیه میشود نمایندگان و متخصصان سازمان بورس بهصورت اثرگذار در جلسات تصمیمگیری دولت بخصوص مسائل پولی و مالی بانکمرکزی و وزارت اقتصاد شرکت کنند تا درخصوص مسائلی مانند تغییر نرخ بهره، نرخ خوراک پتروشیمی، مالیات شرکتهای صادراتی و تولیدی، حقوق مالکانه دولت و چندگانگی نرخ ارز که در سودآوری شرکتهای تولیدی اثرگذار هستند از هویت بازار دفاع شود.
گام دوم نوع نگاه مدیریت بحران در صندوق تثبیت است و تزریق پول به این صندوق حمایتی باید ادامه داشتهباشد. زمانیکه ریسکهای خاص اقتصادی و سیاسی و منطقهای وارد میشود، ریزش قیمتها و تداوم روند نزولی شاخص رخ می دهد. در این زمان نقش و اثرگذاری صندوق تثبیت مشخص میشود که بانکمرکزی و وزارت اقتصاد باید به این صندوق نگاه خاص داشته باشند.
در گام سوم سیاست گذاران باید ریسکهای سیاسی و التهابات را مدیریت کنند تا آرامش را به فضای اقتصادی برگردانند و امنیت سرمایه گذاری ایجاد کنند. بهنظر میرسد توجه دولتها به امنیت سرمایهگذاری کمرنگ است. هرچه ریسکهای فضای سیاسی و بینالمللی کاهش یابد، امنیت سرمایهگذاری افزایش یافته و روند بازار سرمایه متعادلتر خواهد بود.
با توجه به اینکه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در پیشرو قرار دارد، میتواند در جهتگیری تصمیمگیری دولتمردان اثرگذار باشد و نتایج آن بر فضای مذاکرات منطقهای نیز از متغیرهای اثرگذار است.
شرکتها به دلیل کمبود ارز و نبود سرمایه درگردش و افزایش بهای تمامشده از جهت نرخ خوراک، مالیات و عوارض دولتی، نمیتوانند سودآور باشند. بزرگترین گامی که دولت جدید میتواند بردارد، بهبود فضای صادرات و تسهیل مراودات مالی میان ایران و سایر کشورها است تا با رفع کسریبودجه، شاهد شکوفایی اقتصادی و ایجاد تعادل در بازار سرمایه شود.
اگر اقدامات فوق عملی نشوند، وعده های رییس جمهور و وزیر اقتصاد، همچون دولتهای قبل در حد شعار باقی خواهند ماند و بر تداوم ناامیدیها افزوده خواهد شد.
انتهای پیام
- برچسب
- اخبار بورس
- بورس تهران
- بورس ایران
- سهام