1. بورس ها
دوشنبه, ۲۰ اسفند ۱۴۰۳ ۰۰:۴۰
زمان مطالعه: 4 دقیقه
کد خبر: 230356
پیش بینی اقتصاددان معروف از تورم، دلار و... و عوامل موثر بر آینده بورس

پیش بینی اقتصاددان معروف از تورم، دلار و... و عوامل موثر بر آینده بورس

اقتصاددان معروف با پیش بینی رشد اقتصادی و نقدینگی، نرخ تورم و بهره، عوامل موثر بر وضعیت بورس و تحولات نرخ ارز را ارزیابی کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، تیمور رحمانی در نشست کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران با محوریت بررسی موضوعات کلان ایران و بازار سرمایه در سال 1404 با اشاره به روندهای رشد اقتصادی در دهه‌های گذشته، اعلام کرد: پس از جنگ، میانگین رشد اقتصادی حدود ۳.۶ درصد اما بی ثبات بود. اواسط دهه ۸۰، رشد اقتصادی بالاتر از میانگین و به نسبت با ثبات بود و در ۴ سال اخیر این روند تقریباً ثابت باقی مانده است.

طبق تحلیل‌های اقتصاد کلان و با توجه به عدم اثر پیوسته درآمدهای نفتی بر افزایش رشد اقتصادی، انتظار می‌رود سال جاری رشد اقتصادی کاهش یابد. نبود بنیان‌های اقتصادی قوی مانع از رشد پایدار خواهد شد.

پس از جهش تورمی دهه ۷۰، نرخ تورم تا حدودی کنترل اما از اواخر دهه ۸۰، دوره‌های جدیدی از نوسانات تورمی آغاز شد. پس از سال ۹۷، نرخ تورم در سطوح بالا تثبیت شد و کاهش محسوسی نداشت. سال ۱۴۰۲، سیاست‌های کنترل ترازنامه باعث کاهش نسبی تورم اما در دو ماه اخیر روند تورمی بار دیگر صعودی شد.

سیاست‌های انقباضی در سال ۱۴۰۲ تورم را به حدود ۳۲ درصد رساند. میانگین رشد نقدینگی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ افزایش یافته و این روند نزولی نخواهد بود. ناترازی‌های مالی دولت و فشارهای اقتصاد سیاسی به بانک مرکزی باعث افزایش بیشتر نقدینگی خواهد شد.

نرخ بازده دولت در بازار ثانویه گویای روند صعودی نرخ بهره است که به دلیل مطالبه بالاتر نرخ بهره توسط عاملان اقتصادی رخ داده است. علاوه بر این سیاست‌های کنترل ترازنامه برای بنگاه‌های اقتصادی مشکلاتی ایجاد کرده و فشار رسانه‌ای نیز بر کنترل پایه پولی افزوده است. با توجه به شرایط اقتصادی، نرخ بهره کاهش نخواهد یافت و متأسفانه روند آن همچنان صعودی خواهد بود.

بورس هم در مقاطع مختلف نوسانات متفاوتی را تجربه کرد و دوره‌های رکود در چهار بازه زمانی ۷۵ تا ۷۷، ۸۳ تا ۸۷، ۹۳ تا ۹۶ و از ۱۴۰۰ به بعد رخ داد. در دوره اول، سیاست تثبیت اقتصادی نقش اصلی را داشت. در دوره بعدی، بیماری هلندی عامل کلیدی بود. سپس نرخ بهره بالا به‌عنوان عامل اصلی اثرگذار ظاهر شد. از سال ۱۴۰۰ به بعد، تحلیل رفتن زیرساخت‌ها و افزایش ریسک‌های سیاسی بر بازار فشار وارد کرد.

بطور سنتی، تورم موجب رونق بورس می‌شد اما در دوره اخیر، عوامل جدیدی چون مشکلات زیرساختی، ریسک‌های سیاسی، تحریم‌ها و افزایش نرخ بهره اثر منفی بر بازار داشتند.

بررسی تحولات بازار ارز هم نشان می دهد از سال ۷۰ تا ۱۴۰۳، دوره‌های مختلفی را پشت سر گذاشته است. ابتدای دهه ۷۰، جهش ارزی رخ داد. دهه ۸۰ دوره‌ تثبیت و سرکوب نرخ ارز بود. در میانه دهه ۹۰، نرخ بهره بالا رفت و در ادامه، تحریم‌ها و تورم موجب تشدید نوسانات ارزی شد.

بر اساس تئوری‌های پولی، نرخ ارز هیچ‌گاه از سطوح بنیادی فراتر نرفته و روند آن در چارچوب نظریات اقتصادی قابل توجیه است. در مقایسه با جهش‌های گذشته، افزایش اخیر نرخ ارز از نظر درصدی چندان بزرگ نبوده اما فشارهای اقتصادی آن را تشدید کرده و احتمال رشدهای بیشتر وجود دارد.

آینده اقتصاد با چالش‌های متعددی روبرو است. کاهش رشد اقتصادی، افزایش تورم، تداوم رشد نقدینگی، ناترازی‌های دولت، تحریم‌ها و فشارهای سیاسی از جمله عواملی هستند که سیاست‌گذاران باید برای مدیریت آن‌ها برنامه‌ریزی کنند.

انتهای پیام

 

۱ دیدگاه

شما هم می توانید نظرات خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید
حسین | ۱ هفته پیش
تمام سرمایه مون رو از بورس خارج میکنیم علی بمونه و حوضش
0
0