معجزه دستان هنرمند یزدی و خلق سبک جدید "قائم"/ اینجا هنر با اعتقاد پیوند خورده است

به گزارش خبرنگار مهر، وقتی کوچه های محله صفائیه را یکی یکی پیمودیم تا به منزل استاد عزیزالله اخوان برسیم، شاید کمتر تصور می شد در این خانه نسبتا قدیمی اما با صفا، تابلوهایی وجود داشته باشد که نمونه آن در هیچ جای دنیا و در هیچ نقطه ای از تاریخ نیست.

خانه استاد اخوان گرچه بزرگ بود اما همه فضای آن از اتاق کوچکی که کارگاه بود تا اتاق پذیرایی و اتاق نشیمن و ... همه و همه مملو از تابلوهایی بود که سالها با عشق و اخلاص به دست این هنرمند بزرگ یزدی خلق شده است.

تماشای تابلوها حسی غریب در بیننده ایجاد می کند حسی که وجود هر مخاطب را سراسر از عشق و ارادت به اهل بیت (ع) می کند و به جز تحسین، هیچ چیز دیگری برای گفتن باقی نمی گذارد.

در خانه ای که همواره به روی گردشگران و مردم باز است

در خانه استاد اخوان در طول سالهای گذشته به روی هر فرد و گروه و مسئول و مردمی از هر قشر و گروه باز بوده و هرکس تمایل به تماشای تابلوهای استاد اخوان داشته، به راحتی وارد منزل او شده و از تابلوها بازدید کرده است، از سفیر ونزوئلا گرفته تا استاندار و خبرنگار و دانشجو و دانش آموز و همسایه ها و گردشگران خارجی و داخلی.

روحیه بی نظیر، عزت نفس بالا، پشتکار، اعتقاد، مهربانی، عشق به پروردگار، مناعت طبع، افتادگی و تواضع همه و همه را می توان یکجا در چهره استاد اخوان دید استادی که حالا پس از سالها معلمی در کنج خلوت خویش، با اره و سمباده زدن به چوب، با خدای خود عشق بازی می کند.

پس از ورود به خانه استاد اخوان و تماشای تابلوهایی که واقعا قلم توان توصیف زیبایی و ظرافت آن را ندارد، پای صحبت های شیرین این استاد نشستیم، صحبت هایی که با نام و یاد خدا و عشق به ائمه اطهار (ع) آغاز شد و در طول مصاحبه همواره محور گفتگو همین عشق و ارادت بود و با توکل او بر خدا نیز پایان یافت.

استاد عزیزالله اخوان، متولد سال 1331 هجری شمسی در یزد است و سالها به حرفه شریف معلمی در مقطع راهنمایی و در درس ریاضی مشغول به کار بوده و همسر وی نیز که بانویی خوشرو و مهربان است، همکار وی در آن زمان و همراه و همدل او در این دوران است.

وقتی وجود خدا در همه زندگی جاری و ساری است

استاد اخوان می گوید: در سال 81 پس از 30 سال معلمی بازنشسته شدم اما تا دو سال پیش مشغول تدریس بودم اما زمانی که احساس کردم در آموزش و پرورش جای یک جوان فعال و پویا را اشغال کرده ام، ادامه کارم از دیدگاه خود غصبی آمد به همین دلیل دیگر به کار تدریس ادامه ندادم و تمام وقت خود را صرف خلق تابلوهای جدید کردم.

وی در مورد زمان آغاز کار خود و نیتی که با آن کار هنری را آغاز کرد به خبرنگار مهر گفت: در خانواده ما مجلس روضه خوانی از دیرباز برپا بوده و همواره به دنبال رونق بخشیدن به این مجلس بودیم تا اینکه در سال 81 تصمیم گرفتیم برای بالای منبر این روضه خوانی، تابلویی در نظر گرفته و نصب کنیم و جرقه کار من از همان جا زده شد.

استادی که حتی یک ساعت شاگردی هیچ استادی را نکرده است

اخوان خاطرنشان کرد: هیچ آموزشی در کار خود ندیدم و هرگز شاگردی هیچ استادی را نکردم، کار من نه منبت است،‌ نه معرق،‌ نه مشبک و ... بلکه سبکی کاملا جدید است و نام آن را "قائم" گذاشته ام.

وی گفت: ائمه اطهار و بزرگان دین ما همواره بر اینکه زینت دین خود باشید تاکید داشته اند و من با تاسی بر این جمله بزرگان تلاش کردم تا برای معرفی بزرگان دین و مذهب شیعه، از روشی هنری و جذاب استفاده کنم و در این راه خداوند متعال همواره یار و مددکار من بود و من خود را خالق این آثار نمی دانم بلکه همه چیز از آن خداست، از تفکر و ایده کار تا نامگذاری تابلوها،‌ همه و همه را خدا برایم به وسیله ای تعیین می کند که شاید باور آن برای دیگران دشوار باشد.

اهدای تابلوی عشق به آستان قدس رضوی و بازگشت دوباره کار به منزل استاد

اخوان با اشاره به تابلوی اول خود که به آستان قدس رضوی اهدا شد، عنوان کرد: این کار قاب عشق نام دارد و ابعاد آن 2.65 سانتیمتر در 3.35 سانتیمتر با ضخامت 65 سانتیمتر است که در نوع خود تابلویی بی نظیر بود اما متاسفانه این تابلو که در کتابخانه آستان قرار گرفته بود، به دلیل جابجایی غیراصولی شکست و کاملا متلاشی شد.

استاد اخوان در کنار تابلوی عشق که به آستان قدس رضوی اهدا شد

وی ادامه داد: این تابلو به یزد آورده شد تا دوباره آن را مرمت کنم که این مرمت دو سال مداوم به طول انجامید اما از آنجا که احساس کردم ارزش کار هنر را ندانسته اند و احترام لازم به این تابلو که منقش به نام ائمه اطهار (ع) و اسماء الحسنی است، نشده، آن را دوباره به کتابخانه آستان قدس بازنگرداندم و همچنان در منزل از آن نگهداری می کنم.

تابلوی انتظار، بی‌نظیرترین تابلوی موجود در تاریخ شیعه

تابلوی بعدی استاد اخوان تابلوی انتظار است که به محض قرار گرفتن در پای این تابلو، به یاد آوردم که در سال 89، زمانی که مرحوم حجت الاسلام صدوقی امام جمعه یزد بود، این تابلو در مسجد حظیره و در سالروز میلاد با سعادت امام زمان (عج)، رونمایی شد و از همان زمان ابهت این تابلو در ذهنم نقش بسته بود.

تابلوی انتظار به لحاظ ابعاد، تعداد گل‌ها و نقش و نگارها و ... بی نظیر است، ابعاد این تابلو 7.5 متر در 7.5 متر است و 120 سانتیمتر ضخامت دارد و بالغ بر یک میلیون گل و گلبرگ بر روی آن کار شده است.