عملکرد 30 ماهه رئیس سازمان بورس و فهرستی از اقدامات مثبت و منفی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس به نقل از ایسنا، مجید عشقی 21 مهر سال 1400 پس از محمد علی دهقان دهنوی به ریاست سازمان بورس رسید و رئیس جمهور، عشقی را در ادامه شعار جوان گرایی به خدمت گرفت و وی را از دانشگاه امام صادق به اتاق ریاست سازمان بورس آورد و آن زمان پس از حجت عبدالملکی وزیر جوان دولت، یکی از جوان ترین چهرههای دولت بود.
طبق قانون، مدت اعتبار رییس هیئت مدیره سازمان بورس ۳۰ ماهه است اما عضویت در هیئت مدیره به مدت ۵ سال اعتبار دارد. دوره ۳۰ ماهه عشقی پایان یافته و سازمان بورس در انتظار تصمیم شورای عالی بورس است.
وی با مأموریت بهبود شاخص بورس و جبران زیان سهامداران خرد وارد سازمان شد اما در 13 ماه گذشته شاخص بورس، روند پرنوسانی داشته و با خروج سرمایه از بازار مواجه بود. با این حال سازمان بورس اقداماتی در جهت حفظ شاخص در دستور کار قرار داد.
اقدامات مثبت عشقی در سازمان بورس
شاید مهمترین و اولین گام در اقدامات مثبت عشقی واریز سود شرکت ها به صورت معین و مشخص و منظم به حساب متمرکز سپرده گذاری مرکزی برای واریز بالاترین مبلغ سود سهام عدالت بود. زیرا در سال های گذشته سهام عدالت به واسطه تصمیمات غلط، کلاف سردرگم و پیچیدها ی شده بود و عشقی در نخستین گام تصمیمات در سازمان بورس، بحث تقسیم و پرداخت سودها را ساماندهی کرد.
ساماندهی شرکت ها برای واریز سود در زمان دوره ریاست عشقی به این صورت انجام شد که شرکت ها ملزم شدند منحصراً از سامانه پرداخت سود سهام از طریق سجام اقدام کنند و ناشرین باید در آنجا ثبت نام کرده و هر سهامداری به فراخور کد ملی و شماره شبایی که داده هرگونه سودی از هر شرکتی و هر حق تقدم استفاده نشده ای داشته باشد، منحصراً از همین مسیر واریز شود.
گام دوم تصویب بسته حمایتی از بازار سرمایه در ستاد اقتصادی دولت بود که توسط معاون اول رئیس جمهور به دستگاهها ابلاغ شد. این بسته حمایتی ۱۰ بند مهم و کلیدی داشت که مهمترین بند آن ایجاد سقف ریالی برای نرخ سوخت صنایع و خوراک پتروشیمیها بود.
وقتی در چند ماه از سال جاری قیمت سهام تعدادی از شرکت های شیمیایی و پتروشیمی رشد داشتند کارشناسان یکی از عوامل این رشد را توجه سازمان بورس به سوخت صنایع و خوراک پتروشیمی ها و در نظر گرفتن بسته حمایتی برای این شرکت ها اعلام کردند.
موارد دیگری هم در آن ۱۰ بند بود مانند اینکه پنج درصد مالیات سالانه شرکتها کاهش پیدا کرد که معادل ۷-۸ هزار میلیارد تومان تزریق منابع به صندوقها بود، بحث عرضه های اولیه ساماندهی و موضوع اختصاص منابع به صندوق تثبیت و توسعه بازار دنبال شد.
تعامل سازمان بورس با وزارت صنعت برای ورود خودرو به بازار سرمایه از دیگر نکات مثبتی بود که صورت گرفت. تعاملی که به گفته برخی کارشناسان علاوه بر فروش خودرو در بورس و حفظ تقریبی قیمت خودرو جهت جلوگیری از افزایش قیمت باعث حذف دلالان و فراهم شدن امکان خرید مستقیم خودرو توسط مردم شد.
رشد عرضه محصولات در بورس کالا و تسهیل ورود خریداران و فروشندگان به عنوان یکی از اهداف سازمان بورس تنها به خرید و فروش خودرو اختصاص پیدا نکرد بلکه راه اندازی معاملات اوراق سلف مسکن نیز از دیگر اقدامات در این حوزه بود و توسعه معاملات مصالح ساختمانی و سلف فرآوردههای نفتی نیز به بورس کالا اضافه شد تا هدف فوق بیشتر عملیاتی شود.
ایجاد صندوقهای جدید برای گسترش سرمایهگذاری غیرمستقیم از جمله اقدامات سازمان بورس بود که کارشناسان آن را از جمله عوامل جذب سرمایه عنوان کرده اند و عموم مردم از سرمایه گذاری در این صندوق ها علاوه بر سرمایه گذاری غیرمستقیم به سود قابل توجه رسیده اند.
دلایل تجربه نوسانات مختلف با وجود اقدامات مثبت
یکی از موضوعاتی که کارشناسان به عنوان نقاط منفی مدیریت عشقی در سازمان بورس اعلام کردند، ابهاماتی است که بند ایجاد سقف ریالی برای نرخ سوخت صنایع و خوراک پتروشیمیها در مصوبه بسته حمایتی از شرکت های بورسی میان فعالان این عرصه ایجاد شده بود. کارشناسان معتقدند این بند مافیایی ایجاد کرده و شرکت هایی که نام و فعالیت حقیقی و حقوقی ندارند در حال استفاده از این بند مصوبه هستند.
این بند تنها برای استفاده برخی شرکت های خاص در نظر گرفته شده است. در دوره طرح این ابهامات نه تنها عشقی رئیس سازمان بورس پاسخی به این ابهامات نداد بلکه خاندوزی وزیر اقتصاد نیز در این باره نکته ای اعلام نکرد.
تجدید ارزیابی دارایی های شرکتهای بورسی یکی از اقداماتی بود که می توانست زمینه افزایش سرمایه در بورس را فراهم کند که در نهایت به نتیجه مطلوبی نرسید. مهم ترین مزیت تجدید ارزیابی، بروز رسانی دارایی های غیرجاری شرکت ها به واقعیت است. این در حالی است که باوجود موافقت رئیس سازمان بورس و برخی وزرای دولت این مهم سال گذشته به نتیجه مطلوب نرسید. بنابراین رأی و نظر رئیس سازمان بورس آن قدرها هم اثرگذار نیست.
چالشهای متعددی عملکرد بازار سرمایه را تحت تاثیر منفی قرار میدهد و از جمله مهمترین این چالش ها اصرار دولت به قیمت گذاری دستوری در صنایع مختلف، نرخ بالای بهره بانکی، چند نرخی بودن ارز، قوانین و مقررات خلقالساعه، سود سپرده ۳۰ درصدی بانکی و ... است که از نظر کارشناسان باعث ریزش مداوم قیمت سهام و در نتیجه اقدامات منفی دوره ریاست عشقی در بورس شده است.
تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir
انتهای پیام