کد خبر: ۱۱۰۰۵۵
۰:۱۱ - ۱۳۹۷/۹/۱۹

تحلیل رئیس کمیته فقهی سازمان بورس از لایحه بودجه 98

تحلیل رئیس کمیته فقهی سازمان بورس از لایحه بودجه 98

رئیس کمیته فقهی سازمان بورس با اشاره به اختیار ۴۰ درصد اقتصاد به بخش مولد و براورد آمار مصرف و صادرات نفت و گاز تولیدی برای کسب درآمد سالانه ۱۰۰ میلیارد دلاری، تحلیلی از لایجه بودجه 98 داد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، غلامرضا مصباحی مقدم درباره ارایه لایحه بودجه سال 98 دولت به مجلس به سنا گفت: در سال 91-90 اتکای بودجه به درآمد نفت به دلیل کاهش صادرات و کاهش قیمت به 20 تا 25 درصد در بودجه عمومی رسید و واقعا امکان قطع وابستگی به نفت فراهم شده بود ولی متاسفانه چون اراده کافی در دولت و مجلس ایجاد نشد، این فرصت از دست رفت.

وی با بیان اینکه الان مجددا تا حدود 40 درصد وابسته به درآمد نفت در بودجه شده ایم،افزود: درآمد شیرین و سهل الوصول نفت در اقتصاد، دولت ها را همواره به استفاده از این منبع برای تامین مالی تشویق کرده است.دسترسی آسان به درآمد نفت، موجب شده که هرگاه مقدار فروش نفت یا قیمت آن افزایش یابد، دولت ها هم وابستگی و تمایل بیشتری به نفت پیدا کنند.

این نماینده سابق مجلس ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب، وابستگی به نفت تا 80 درصد هم می رسید اما بعدها این وابستگی به شدت کاهش یافت و اکنون به حدود 40 درصد در بودجه عمومی رسیده که البته معتقدیم همین وابستگی به نفت، منشا بسیاری از مشکلات از جمله بزرگ شدن دولت شده که دولت های بزرگ نیز عموما ناکارآمد می شوند .

مصباحی مقدم با اشاره به اینکه درآمد ناشی از نفت دولت ها را تنبل بار آورده،گفت: دولت ها در این چند دهه به جای اینکه تلاش کنند با تقویت بخش خصوصی و واگذاری کارها به این بخش، درآمد مالیاتی را بالا ببرند، دایما از بودجه نفت استفاده کرده اند.اتکا به نفت موجب شده نقدینگی نامتوازن شود و در نتیجه، این نقدینگی بیش از ظرفیت اقتصاد رشد کرده است. 

به گفته وی، نسبت درآمد مالیاتی به رشد ناخالص داخلی، از حدود 60 سال قبل تا الان حدود 8 تا 7 درصد است و حال آنکه در کشورهای توسعه یافته، درآمد مالیاتی نسبت به رشد ناخالص داخلی به بالای 30 درصد رسیده که این عملکرد، تفاوت بزرگی بین این دو نوع اقتصاد ایجاد می کند.رشد اقتصادی فعلی سالانه به طور میانگین حداکثر چهار درصد است این در حالی است که  رشد نقدینگی به بیش از 25 درصد می رسد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مهمترین منشا این رشد نقدینگی نامتوازن را تزریق نقدینگی از سوی بانک مرکزی به دلیل درآمدهای نفتی دانست و گفت: به این ترتیب وقتی درآمد نفت به حساب های خارجی بانک مرکزی واریز می شود، دولت از بانک مرکزی مطالبه می کند که ریال آن را بدهید و این منشا پول پرقدرت است. این پول پرقدرت که وارد سیستم بانکی می شود، هفت برابر آن را بازتولید می کند .

مصباحی مقدم گفت: هر زمان اتکا به نفت افزایش پیدا کرده، تورم نیز بیشتر شده و طبعا تورم، منشا توزیع نابرابر ثروت در جامعه و انحراف منابع از تولید به سمت بخش غیرمولد اقتصاد خواهد بود.هم اکنون حدود 60 درصد اقتصاد را همین بخش نامولد تشکیل می دهد و 40 درصد باقیمانده در اختیار بخش مولد است، خوشبختانه بزرگترین بخش های مولد در بورس حضور دارند .

وی با بیان اینکه مشکل کلیدی، تفکر حاکم بر دولت هاست، افزود: تفکر اقتصاد نئوکلاسیک به درد کشورهایی می خورد که هم پیوندی با اقتصاد جهانی دارند چون بازار آن کشورها با بازار جهانی نوعی ارتباط تنگاتنگ دارند و به مثابه ظروف مرتبطه ای هستند که در این ارتباط، مشکلات را حل می کنند.اقتصاد ایران 80 درصد مرتبط با بخش داخلی است لذا اگر دولتمردان بر مدیریت صحیح منابع اهتمام داشته باشند و در بخش انرژی بر بهینه سازی مصرف تمرکز کنیم، می توان از نظر اقتصادی جهش پیدا داد.

مصباحی مقدم ادامه داد: هم اکنون 70 درصد نفت و گاز تولیدی را در داخل مصرف می کنیم و تنها 30 درصد را - آن هم غالبا به صورت خام- صادر می کنیم که قابل قبول نیست.از طرفی 6 برابر میانگین جهانی انرژی مصرف می کنیم که اگر این مصرف را به نصف این مقدار کاهش دهیم و بر صادرات تمرکز کنیم، سالانه به درآمدی معادل 100 میلیارد دلار ناشی از صادرات حامل های انرژی خواهیم رسید و این حتما باعث جهش خواهد شد.در صورتی که این درآمد در مسیر  پالایش نفت و گاز و تولید فراورده های نفت و گاز سرمایه گذاری شود، می توانیم جزو 10 اقتصاد برتر دنیا مطرح شویم .

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ