کد خبر: ۵۱۶۷۱
۰:۱۰ - ۱۳۹۶/۳/۲۵

جان‌کری: رهبران کشورهای منطقه می‌گفتند ایران را بمباران کنید

جان‌کری: رهبران کشورهای منطقه می‌گفتند ایران را بمباران کنید

وزیر امور خارجه دولت اوباما با اتخاد یک مسیر متفاوت در برابر تحرکات درخصوص شرایطی که پیش از آغاز مذاکرات هسته‌ای با آن مواجه بودند گفت: رهبران کشورهای منطقه به من و اوباما می‌گفتند باید ایران را بمباران کنید.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس به نقل از روزنامه شرق، مجمع سالانه اسلو ٢٠١٧ صبح دیروز با حضور محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، جان کری وزیر خارجه پیشین آمریکا،فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بورگه برنده وزیر خارجه اتریش و رتنو مارسودی وزیر خارجه اندونزی آغاز به کار کرد و در راستای توسعه صلح در دنیا ذره‌بین را روی درگیری‌ها و بحران‌های منطقه خلیج فارس گذاشت. این از سمت و سوی سؤالات خبرنگاران نروژی در نشست خبری پیش از آغاز این اجلاس کاملا مشهود بود.

ظریف درباره سوریه، قطر، عربستان و... گفت: ایران خواهان برقراری امنیت و ثبات در همه منطقه است. ما امنیت، صلح و ثبات را برای خود و همسایگان می‌خواهیم حتی عربستان.

وی از حرف‌زدن‌های بسیار پیرامون ضرورت برقراری امنیت و عملکردهای نادرست در این مسیر گلایه داشت و افزود: اگر بعد از جنگ عراق به عهدنامه درست عمل می‌شد و برای مثال بند ٨ نادیده گرفته نمی‌شد، جنگ کویت پیش نمی‌آمد. اگر مانع جنگ می‌شدیم نیز داعش و امثال آن پیدا نمی‌شدند.

این مقام مسئول که کاهش تنش‌های جدید بین قطر و عربستان را از طریق گفت‌وگو ضرورت اوضاع و احوال کنونی این منطقه می‌دانست، ادامه داد: می‌توان از الگوی معاهده هلسینکی استفاده و مسائل را حل کرد. این مدل برای حل مشکلات دیگر دنیا حتی مشکلات ایران و آمریکا نیز به کار می‌آید.

ظریف با اشاره به بحران بسیاری که در آسیا وجود دارد، تأکید کرد: راه‌حل نظامی برای خروج از این شرایط کارایی ندارد.در موضوع سوریه همه پذیرفته‌اند راه‌حل‌های نظامی و راه‌حل‌های یک‌طرفه شرایط را بدتر می‌کند اما حل این مسئله نیازمند شجاعت و همکاری بیشتر است.

وی حضور در نروژ و اجلاس اسلو را فرصتی برای کشف و هدایت راه‌حل‌های غیرنظامی که تنها راه برون‌رفت از این شرایط است، دانست.

وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤال چرا بعد از حمله تروریستی در تهران گمانه دخالت عربستان طرح شد گفت: ایران دراین‌باره کاملا حق داشته است. وزیر دفاع آنها دو ماه قبل مستقیما ما را تهدید کرده بود که جنگ را به داخل ایران می‌کشانند.عادل الجبیر نیز گفته بود که ایران باید تنبیه شود.

ظریف افزود: ما اطلاعات موثقی مبنی بر این داریم که در جنوب ایران به تقویت گروه‌های افراطی در خاک همسایه ما باوجود بی‌میلی‌اش می‌پردازند، در غرب ایران نیز تحرکاتی برای حمله به ایران با استفاده از میزبانی کشور همسایه ما دارند. گذشته از حملات تروریستی اخیر، ایران امن‌ترین کشور منطقه است.

وی درباره دموکراسی در ایران اظهار داشت: ٤١‌ میلیون نفر در انتخابات اخیر ایران پای صندوق رفته و حتی ناراحتی‌ها را درون صندوق ریختند، نه اینکه جلیقه انفجاری بپوشند و حمله انتحاری انجام دهند.

ظریف علاوه بر دیدارها و حضور در مجمع اسلو، صفحه تویتر را نیز به ضرورت گفت‌وگوهای منطقه‌ای اختصاص داده و اعلام کرد:  در تله اول در دهه ۸۰ میلادی، وحشت‌پراکنی درباره ایران، غرب را فریب داد تا ترویج وهابیت در جهان را بپذیرد که نتیجه آن القاعده، داعش، النصره و... شده است.در تله جدید، همدستی آمریکا در به‌حاشیه‌راندن گروه‌های مسلمان باسابقه، یک بار دیگر، میدان را برای نیروگیری افراط‌گرایان وهابی کاملا باز کرد. تحولات اخیر پیشنهاد قدیمی و همیشگی ما را برای ایجاد مجمع گفت‌وگوهای جامع منطقه‌ای در خلیج‌فارس ضروری کرده است.

همه به مسئولیت‌های برجامی عمل کنند

موگرینی نیز درباره نقش اتحادیه اروپا در تأمین امنیت منطقه گفت:در تلاش هستیم اروپا را به یک همکار قابل اعتماد بین‌المللی تبدیل کنیم. علاوه‌براین به دنبال شراکت هستیم یعنی شرایط به نحوی فراهم شود که همه برنده باشند. برای حل مشکلات منطقه‌ای، رهبری جنگ و کمک‌های انسان‌دوستانه را به عهده گرفته‌ایم و می‌خواهیم که این رهبری را داشته باشیم.

جان کری نیز به شرایطی که پیش از آغاز مذاکرات هسته‌ای با آن مواجه بودند اشاره کرد و گفت:موفق شدیم با ایران توافق کنیم و به راه‌حلی که مورد توافق دو طرف بود، برسیم. این اصرار اوباما بود که حتما به جای جنگ از راه مذاکره این مسئله را حل کنیم. رهبران کشورهای منطقه به من و باراک اوباما می‌گفتند باید ایران را بمباران کنید. تا پیش از رسیدن به توافق هسته‌ای به سمت یک تنش بسیار جدی با ایران حرکت می‌کردیم. ما در برابر همه تحرکات یک مسیر متفاوت را اتخاذ کردیم.

وی ادامه داد: ایران پذیرفت با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای همکاری کند. دنیا به خاطر این توافق امن‌تر شده است. گزارش‌های آژانس انرژی اتمی نشان می‌دهد ایران به تعهدات برجام پایبند است  و دیگران نیز باید به مسئولیت‌های برجامی عمل کنند.

پنل اول مجمع اسلو

نشست خبری پنج وزیر خارجه پرده نخست از مجمع سالانه اسلو بود و آنها سالن را ترک کردند تا در محل دیگری بدون حضور خبرنگاران گفت‌وگو کنند. ظریف در پنل اول مجمع که قوانین چتم هاس (اندیشکده مطالعاتی سلطنتی بریتانیا) مانع از انتشار آن نمی‌شود، گفت: هیچ‌گونه راهی برای حل مشکلات از طریق اعمال فشار و تحریم دیگر کشورها وجود ندارد و تنها راه گفت‌وگو و حل اختلافات به شیوه دوستانه و مسالمت‌آمیز است و راهکار حاصل جمع صفر، جوابگو نیست.

وی از همسایگان خواست مشکلات را از طریق گفت‌وگو و درعین‌حال دوستانه حل کنند زیرا فشار، تحریک‌کردن دیگران و تهدید هیچ‌گاه منجر به نتیجه نشده و کاری را از پیش نخواهد برد. تمامی کشورها باید در مذاکره و همکاری‌های منطقه‌ای دخیل شوند.

جان کری نیز در این بخش از مجمع گفت: ما درحال‌حاضر در دنیای پیچیده‌ای قرار داریم و همه مسئولیت داریم برای ایجاد صلح در جهان تلاش کنیم.وظیفه مهم ما این است که چگونه کشورها را مجاب به حفظ صلح در جهان کنیم و چنانچه همه کشورها در مسیر صحیح حرکت کنند، می‌توان به نتیجه رسید.

موگرینی نیز گفت: راه‌حل سیاسی نیازمند مصالحه است و راهکار مناقشه، منجر به نتیجه‌ای مشخص نخواهد شد و باید با هرگونه راه‌حل‌های مناقشه‌زا در اختلافات سیاسی مقابله کرد.

وی خواستار استفاده از ظرفیت مسلمانان در آسیا و آفریقا برای ایجاد توازن و پیشبرد صلح در مناطق بحرانی جهان شد.

رتنو مارسودی نیز در این بخش گفت: ما در منطقه آسه‌آن با چالش‌ها و مشکلات مختلفی روبه‌رو هستیم. اندونزی نیز با تهدیدات تروریستی مواجه است.اسلام با دموکراسی می‌تواند سازگاری داشته باشد و این موضوعی است که ما در اندونزی آن را ایجاد کرده‌ایم.هیچ‌گاه نباید از ابزار زور و قدرت در اختلافات سیاسی استفاده کرد و در این بین باید به قوانین و اصول حقوقی بین‌الملل احترام گذاشت. با وجود اختلاف و تنش بین کشورها، صلح دست‌یافتنی است.

دیدارهای حاشیه‌ای

ظریف پس از شرکت در پنل اول،در دیدار با وزیرخارجه اسلواکی به شرایط سیاسی اخیر پس از قطع روابط عربستان و برخی دیگر از کشورهای عربی با کشور قطر اشاره کرد و گفت: راهکار نظامی و اعمال فشار برای حل منازعات منطقه‌ای تصمیمی اشتباه و بهترین راه برای حل اختلافات بین کشورها، گفت‌وگوهای سیاسی است. ظریف تفکر سلفی‌گری مورد اعتقاد وهابیت را ریشه افراط‌گرایی در منطقه دانست.

وزیر امور خارجه اسلواکی نیز از آمادگی برای ادامه همکاری‌های دو جانبه با ایران سخن گفت.

ظریف در حاشیه مجمع اسلو با اشاره به بحران به‌وجودآمده میان برخی کشورهای خلیج فارس در دیدار با داور اشتیر وزیر امور خارجه کرواسی گفت:طولانی‌شدن بحران به نفع کشورهای منطقه نیست.

اشتیر نیز گفت: بحران منطقه خلیج فارس ممکن است بر منطقه بالکان نیز تأثیرگذار باشد و باعث بی‌ثباتی در این منطقه شود، بنابراین برای ما اهمیت دارد که کشورها برای رفع این معضل با یکدیگر گفت‌وگو و رایزنی کنند.

انتهای پیام


برای دریافت مهمترین اخبار عضو کانال بورس پرس در تلگرام شوید.
ارسال نظر
نام:
آدرس ایمیل:
متن: *
عدد روبرو را تایپ نمایید


آخرین اخبار
پربیننده ترین
طراحی سایت خبری و هاست توسط ایرسا هاستینگ