
یادداشت سردبیر :
خبرنگاران؛ آفریدگان گام ِبی صدا کجای این کائنات هستند؟
سالروزی دیگر از گرامیداشت روز خبرنگار و آفریدگان گام ِبی صدا، بهانه ایی شد تا نکاتی با همکاران و فعالان بازار سرمایه در میان گذاشته شود.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سالروزی دیگر از گرامیداشت روز خبرنگار و آفریدگان گام ِبی صدا، بهانه ایی شد و دلیلی تا در مورد این وظیفه سخت و زیان آور اما مهم درحوزه بازارسرمایه نکاتی با همکاران و فعالان بازار سرمایه در میان گذاشته شود.
1- در برابر سابقه طولانی و چندین دهه حوزه های خبری سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و ... ، خبرنگاری در بخش بازار سرمایه ایران دارای سابقه مدت داری نیست و حداکثر به 20 الی 25 سال محدود می شود. چرا که تا قبل از سال 74 مقوله ای به نام بورس و سهام، محدود به انجام معاملات سهام کم حجم با در برگیری مخاطبان اندکی توام بود و روزنامه های آن دوره هم محدود به انتشار آمار و ارقام و رویدادهای گاه به گاه بورس بودند.
اما در برابر همین سابقه کمتر از سه دهه ، خبرنگاران در کنار مدیران رسانه ها و بعد از توسعه های اولیه و ثانویه بازار مخصوصا" از آغاز دهه 80 و اجرای قانون بازار اوراق بهادار و قانون اصل 44 در سال های 84 و 85 ، نقش مهمی در اطلاع رسانی و آگاهی مردم از این بخش مهم اما مغفول مانده اقتصاد داشتند که بر هیچ کسی پوشیده نیست .
شاید مهمترین دستاورد این نقش که با همه نقاط ضعف و قوت ادامه دارد، تغییر نگاه عامه از تلقی قمارخانه بودن بورس به تبدیل شدن محلی برای پس اندازها و تهیه آسان اوراقی مانند امتیاز تسهیلات مسکن و در مجموع شکل گیری پایگاهی مهم برای واگذاری شرکت های دولتی و تامین مالی پروژه ها و ... باشد. ( هرچند در این موضوع هم انتقاداتی به چند و چون معاملات و واگذاری ها و مواضع نادرست مسئولان اقتصادی وارد بوده و است.)
بنابراین رسانه ها و خبرنگاران در کنار اقدامات موثر مسئولان در سهامدار شدن فعال و غیرفعال بیش از 7 میلیون ایرانی، بکارگیری ابزارهای نوین مالی و شکل گیری بازارهای جدید، افزایش سهم بازار از تولید ناخالص داخلی، باور مسئولان به استفاده از ظرفیت های پیدا و پنهان بازار سرمایه برای کنترل تورم و ... از پایه های شکل گیری بازار سرمایه نوین ایران بشمار می روند.
2- در این مدت روزنامه ها در کنار خبرگزاری ها و پایگاه های خبری، صفحات و حوزه های ویژه ایی برای پوشش اخبار بازار سرمایه اختصاص داده اند و خبرنگاران نه چندان زیادی وارد این عرصه شده ، مانده و یا رفته اند.
اما واقعیت این است که سخت و دیر فهم بودن این حوزه مخصوصا" برای خبرنگاران تازه کار، خشک و حساسیت ویژه آن به دلیل ارتباط مستقیم با دارایی های میلیاردی سرمایه گذاران و اثر سریع اخبار در تصمیم گیری ها ، لزوم یادگیری گاه طولانی مدت مباحث اختصاصی و بروز بودن اطلاعات به همراه انتشار سریع و لحظه ایی و دقیق اخبار، فشارهای بیرونی و انگ زدن های متعدد ( آن هم در محیط فرهنگی که پشت سر هر پیاده روی در کوچه و خیابان کلی حرف و حدیث بار می شود) ، راهی شدن برخی همکاران به عرصه های دیگر خبری مانند سردبیری و مدیر مسئولی و همچنین روی آوردن تعدادی از همکاران به فعالیت های "بیزنس "، خرید و فروش سهام ، قبول مدیریت و ... باعث شده تا سال به سال از تعداد خبرنگاران قدیمی و با سابقه کاسته شود.
در این میان هم هرچند طی سال های اخیر برخی همکاران با استعداد وارد این عرصه شده اند اما به تبع زمانه و جابجا شدن ارزش ها و ضد ارزش ها، سودای کارشناس و تحلیل گر شدن بازار سرمایه یا ورود به دیگر عرصه ها حتی حوزه سیاسی را دارند و فعالیت مقطعی خبرنگاری را نردبانی برای پیشرفت می دانند.
3- با این شرایط مشخص است که با افزایش سرعت زمان ، تغییر سبک زندگی ، متعدد و متنوع شدن خواسته ها، ظهور بسترها و امکانات نوینی مانند تلگرام و سایر شبکه های اجتماعی، ادعای برخی مبنی بر آسان بودن خبرنگاری در حوزه بازار سرمایه و... ، دیری نخواهد پایید که نقش "خبرنگاری" به
"خبر بیاری" صرف آن هم با اهداف ثانویه و متعدد تغییر خواهد یافت. در این صورت می توان در آینده ایی نه چندان دور غزل خداحافظی خبرنگاری حرفه ایی بورس را خواند و شنید.
در حالی که با توجه به نقش مهم اخبار در تصمیم گیری های فعالان و آینده مالی سرمایه گذاران فعال در بورس ها ، خبرنگاران این حوزه در دیگر کشورها جزء گران ترین خبرنگاران با حقوق و دستمزد های چندین برابر خبرنگاران ایرانی بوده و مسئولان دولتی و خصوصی فضایی را ایجاد کرده اند تا این گروه از خبرنگاران دارای امنیت شغلی، رفاه نسبی، استقلال و روحیه انتقادی بتوانند به وظیفه خطیر و رسالت خود بپردازند. رویه ایی که حتی کوچکی نشانه های آن بین خبرنگاران ایرانی حوزه بازار سرمایه دیده نمی شود.
4- با این اوصاف و درصورت قبول این نکات ، باید چند اتفاق رخ دهد تا زمینه فعالیت خبرنگاری در حوزه بازار سرمایه در مسیر درست تر و کاربردی تر قرار گیرد.
اول اینکه ما خبرنگاران این حوزه باید با پرهیز از حاشیه ها ، فضای فعالیت مطلوبی را برای خود و دیگران از طریق انتقال تجارب به سایرین ، حفظ استقلال و رعایت اصول حرفه ای ، افزایش دانش و مطالعه، محدود شدن ادعا فقط به صرف انجام فعالیت های موثر و کارگشا و تهیه و انتشار مطالب کاربردی، پذیرش نقاط قوت دیگران و کمک به رفع نقطه ضعف (که به طور طبیعی در وجود هر آدمی هست)، اجتناب از رقابت منفی و روی آوردن به همکاری عملی مثبت، کمک به رفع ایرادات فهمی، املا و انشایی و... فراهم کنیم .
مهمتر اینکه با داشتن نگاه و زوایه دیدی تازه به جهان و دلایل حضور من نوعی در این هستی ، به خود و اعمالمان در عمر به شدت کوتاه اندیشیده کنیم و زمزمه این شاه بیت حضورت مولانا را که "... از کجا آمده ام ، آمدنم بهر چه بود؟ .... "
دوم اینکه مسئولان و مدیران سازمان بورس ، بورس های اوراق بهادار، فرابورس، بورس انرژی و کالا و سایر شرکت هابورسی و فرابورسی از خبرنگاران و رسانه ها فقط برای پیشبرد اهداف خود استفاده نکنند و از انتشار اخبار به طریق روابط عمومی پرهیز کنند. بلکه در کنار تعامل دو سویه و مستمر و با تکیه بر نگاه برنده - برنده ، زمینه ارتقاء فعالیت خبرنگاران را از طریق پذیرش انتقادات وارده ، پرهیز از پیش داوری و اقداماتی چون نشست های مطبوعاتی عمومی و مباحثه های اختصاصی، حضور در محل فعالیت رسانه ها ، دعوت از خبرنگاران هنگام حضور در بورس سایر کشورها ،حفظ و شان خبرنگاران و فراهم کردن بستر استقلال و امنیت شغلی و رفاه حداقلی و ... فراهم کنند.
سوم اینکه از فعالان متعدد بازار سرمایه مخصوصا" سهامداران به عنوان دیدبانان اصلی و مخاطبان همیشگی رسانه ها خواسته می شود تا علاوه بر اعلام نقاط ضعف و قوت و انتقاد و پیشنهاد به خبرنگاران و رسانه ها ، قضاوت های نادرست را کنار بگذارند و اجازه دهند تا صحت و سقم رویکرد هر یک از رسانه ها و خبرنگاران در طول زمان مشخص شود.
همه ما که نام آدم را به هر عنوانی دوش می کشیم این درس زیبا را در عمل پیاده کنیم که هنگام بروز مشکلی و خطایی ، به جای نشان دادن دیگری یا دیگران با یک انگشت اشاره ، به سه انگشت خود نگاه کنیم که به سوی خودمان است . همچنین این تک بیت جاودانه حضرت حافظ را بخوانیم و عمل کنیم که :
" کمتر از ذره نه ایی ، پست مشو ، مهر بورز تا به خلوتگده خورشید رسی، رقص کنان "
در آخر اینکه : کلام، همواره مقدس است. خالقان واژه ها، به تحریر آورندگان کلمه ها، تلفیق کنندگان فعل ها، دست و پنجه نرم کنندگان قیدها و صفات بی شمار، بی شک برگزیدگان سِیر در ژرفای جمله هایند.
آنانکه واژه واژه را پاس می دارند، خود، نیک می دانند چه سان برگزیدگانِ نیک راهِ گفتار نیک و پندار نیکَند. برگزیدگان نیک، خبرنگاران، گزارشگران، عکاسان صحنه های نامکرر .
این روز نیک را ساده و صمیمانه تبریک عرض می کنم و قدردان حضور ساده و بی ادعایتان در عرصه هستی هستم. باشد که قدردان برگزیدگی تان در خلق بی بدیل واژه ها و این جهان زیبا باشیم.
علی رضایی زاده / سردبیر پایگاه خبری بورس پرس
انتهای پیام









آقای رضایی زاده عزیز، روز خبرنگار بر شما مبارک، یادداشت جالب، عمیق و آموزنده ای بود و درد دل بسیاری از خبرنگاران حوزه بازارسرمایه
امیدوارم گوش شنوایی برای این مطالب وجود داشته باشد.
با سپاس فراوان